TEST NJEMAČKOG AUTOKLUBA: OVE AUTOMOBILE TREBA IZBJEGAVATI U ŠIROKOM LUKU, NEPOUZDANI SU I STALNO SE KVARE

TEST NJEMAČKOG AUTOKLUBA: OVE AUTOMOBILE TREBA IZBJEGAVATI U ŠIROKOM LUKU, NEPOUZDANI SU I STALNO SE KVARE

 

 

 

Ukupno je u statistiku uvedeno 113 modela automobila, a od tog broja 18 ih se smatra nepouzdanima. Statistički uzorak obuhvata modelske godine 2010. – 2017.

 

 

 

 

 

 

Njemački autoklub (ADAC) odradio je prošle godine čak 3,7 miliona intervencija pomoći na cesti i tako kreirao jednu od najpouzdanijih baza podataka. Ovo je možda i najbolja analiza, jer pruža informaciju o tome s kojim automobilima nećete imati problema na putu, a za koje postoji vjerovatnoća da otkažu poslušnost na cesti.


 

Ukupno je u statistiku uvedeno 113 modela automobila, a od tog broja 18 ih se smatra nepouzdanima. Statistički uzorak obuhvata modelske godine 2010. – 2017.

 

 

 

U klasi mikroautomobila najpouzdanija je Toyota Aygo, a pohvale zaslužuje i VW Fox. S druge strane, nepouzdan je Smart Forfour (najviše problema imaju godišta 2015. i 2016.) i uz njega se vežu problemi s akumulatorom i alternatorom. Tu je i Fiat 500 sa problemima sa mjenjačem. Hyundai i10 je odličan u godištima 2010. – 2013., a novije generacije su solidne. Solidan je i Ford Ka, a isto vrijedi i za Seat Mii, Škodu Citigo, VW up! te Opel Adam.

 

 

 

Kod malih automobila, pouzdanima su se pokazali mnogi i primjerci: Audi A1, Citroen C3, Fiat Punto, Honda Jazz, Mazda CX-3, Mini, Mitsubishi Space Star, Peugeot 2008, Renault Captur, Suzuki Vitara i Toyota Yaris. Dva nepouzdana vozila su Hyundai i20, godište od 2011. do 2014. (problemi sa svjećicama i paljenjem), te Opel Meriva iz 2017. godine (problemi sa sistemom hlađenja motora).

U kompaktnoj klasi odlični su Audi A3 i Q3 ,BMW serije 1 i 2, X1, Mercedes A i B-klasa, CLA i GLA. Od nepremium vozila, pohvale zaslužuju Hyundai Tucson, Mitsubishi ASX, Škoda Rapid te VW Beetle. S druge strane, Nissan Qashqai ima ozbiljne probleme s akumulatorom, a Kia Ceed iz 2011. godine je automobil s najviše kvarova na cesti od svih automobila.

U srednjoj klasi, odlični su Audi A4, A5 i Q5, BMA serije 3 i 4. Proslavili se nisu Ford S-Max (akumulator, filter čestica čađi, pumpa goriva i alternator) te Seat Alhambra i VW Sharan (recirkulacija ispušnih plinova).

 

 

 

 

U višoj klasi, pouzdani su Audi A6 i BMW serije 5. Vrlo dobri su Mercedesi Vito, Viano i V-klasa. Starije Mercedesove E-klase imaju problema s generatorom, akumulatorom pa i defektima s upravljačem. S ovim vozilom situacija se značajno popravlja od 2014. godišta.

Najčešći kvarovi na automobilima su akumulatori (41,8 posto), motori (17,4 posto) te elektronika (10,6 posto).

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »