ŠEST RAZLOGA ZAŠTO JE ŠETNJA NAKON JELA KORISNA ZA VAŠ ORGANIZAM

ŠEST RAZLOGA ZAŠTO JE ŠETNJA NAKON JELA KORISNA ZA VAŠ ORGANIZAM

 

 

 

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje je šetnja nakon obroka.

 

 

 

 

Koliko god bilo primamljivo leći na kauč nakon dobrog obroka, trebali bismo učiniti upravo suprotno – ustati i prošetati.

Šetnja je sama po sebi solidna vrsta vježbanja, ali hodanje nakon obroka još je korisnije za tijelo jer ubrzava metabolizam, poboljšava probavu i smanjuje osjećaj stresa. Uz to, značajno smanjuje glikemijski indeks, poboljšava san i ubrzava cirkulaciju.

 

 

 

 

Hodanje nakon obroka takođe će doprinijeti postizanju brojke od 10 000 koraka, što se preporučuje svakodnevno raditi. Ne morate to doživjeti kao pravu vježbu, već kao rekreaciju radeći stotinjak koraka u minuti, odnosno hodajući brzinom između četiri i šest kilometara na sat.

Kako se brzina hodanja povećava, cirkulacija se iz probavnog sustava prebacuje u aktivne mišiće kako bi se dobila potrebna energija, piše “Zadovoljna.hr”.

Prije nego što obute patike i počnete hodati, saznajte koje su prednosti hodanja nakon obroka.

 

 

 

 

1. Poboljšava probavu

Nakon jela, proteini, elektroliti, voda, vitamini, ugljikohidrati i druge hranjive tvari počinju se razgrađivati ​​u tijelu i prenositi tamo gdje je to potrebno. Ovaj se postupak može dodatno poboljšati hodanjem nakon obroka, jer hodanje igra važnu ulogu u smanjenju vremena pražnjenja želuca smanjenjem vremena kretanja hrane kroz gastrointestinalni trakt, što rezultira bržom probavom i manjim nadimanjem nakon obroka. To je posebno korisno ako nakon jela obično postanete pospani i postanete tromi.

 

 

 

 

2. Poboljšava nivo šećera u krvi

Nakon jela hrana se mora razgraditi na oblike energije koje bi tijelo trebalo koristiti. Istraživanje je pokazalo da samo deset minuta hoda nakon večere može poboljšati razinu glukoze u krvi u odnosu na druga vremena tokom dana. To zauzvrat smanjuje rizik od razvoja stanja poput dijabetesa tipa II ili bolesti srca. Hodanje također pomaže u smanjenju oscilacija glukoze, odnosno osjećaja da tijekom obroka osjećate nalet šećera, a zatim se srušite od umora nakon jela.

 

 

 

3. Smanjuje stres

Šetnja nakon obroka može imati smirujući učinak na tijelo, što može poboljšati raspoloženje, fokus i koncentraciju. Lakše ili brže hodanje nakon svakog obroka sjajan je način za povećanje termogeneze aktivnosti bez vježbanja, što znači energiju koja se troši na sve što radimo, uključujući spavanje, jelo i vježbanje. Osim toga, hodanje pomaže u proizvodnji serotonina, neurotransmitera koji promovira dobar san, pomaže u regulaciji apetita, poboljšava učenje i pamćenje i povećava pozitivne osjećaje.

 

 

 

 

4. Smanjuje bolove u mišićima

Ako zbog vježbanja ili nekog drugog razloga osjećate bolove u mišićima, hodanje nakon obroka može ublažiti taj bol. Kretanje po mišićima i vezivnom tkivu djeluje poput maziva jer šalje hranjive sastojke u stanice, a istodobno izbacuje otpad, što doprinosi oporavku bolnih mišića.

 

 

 

 

5. Ubrzava cirkulaciju

Hodanje nakon obroka stimulira protok krvi u udovima i organima, a bolja cirkulacija zahvaljujući vježbanju rezultirat će zdravijim kardiovaskularnim sustavom koji će transportirati hranjive sastojke potrebne za efikasniji rad kostiju, mišića i organa.

 

 

 

 

6. Poboljšava san

 

 

 

 

Možda ćete doći u iskušenje da se sklupčate i zaspite nakon obroka, ali kratka šetnja će vam zapravo omogućiti bolji san. Šetnja nakon obroka pomoći će vam da brže zaspite i dublje zaspite jer je serotonin zapravo preteča melatonina, hormona spavanja. Šetnja prije spavanja definitivno je korisna za dugoročno bolje spavanje.

 2,126 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »