KOLIKO ŠEĆERA SMIJETE KONZUMIRATI U JEDNOM DANU?

KOLIKO ŠEĆERA SMIJETE KONZUMIRATI U JEDNOM DANU?

Bijeli šećer poznat je i kao bijeli otrov, jer ne donosi ništa pozitivno, već samo negativno. Pun je kalorija, bez dodatnih hranjivih sastojaka i može oštetiti vaš metabolizam. Konzumacija prekomjerne količine šećera povezano je s mnogim zdravstvenim problemima, poput debljine, propadanje zuba i dijabetesa

 

 

 

Iako znamo nedostatke šećera, svakodnevno ga dodajemo u našu prehranu jer ga je teško ostaviti. Stoga je važno znati koliko šećera dnevno smijemo konzumirati i kako smanjiti njegovu potrošnju na minimum, prenosi Pinkvilla.

Postoje dvije vrste šećera, dodani i prirodni šećer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prirodni šećer pronalazimo u voću i povrću i njega je u redu konzumirati u umjerenim količinama, ali to nije slučaj s dodanim šećerom. Slatkiši i prerađena hrana, poput bezalkoholnih pića i pečenih proizvoda, prepuni su dodanog šećera (saharoze) ili visoko-fruktoznog kukuruznog sirupa. A voće i povrće zajedno s prirodnim šećerom osiguravaju vodu, vlakna i nutrijente, ali oni se ne nalaze u dodanom šećeru.

 

 

 

Prema Američkoj udruzi za srce (AHA), muškarci bi u jednom danu šećera smjeli konzumirati do 150 kalorija, odnosno 9 kašika, dok žene smiju do 100 kalorija, odnosno 6 kašika. U idealnom slučaju, trebali biste ograničiti unos na manje od 10 posto svog dnevnog unosa kalorija. Ako konzumirate više od preporučenog unosa, trebali biste sagorjeti dodatne kalorija svakodnevnim vježbanjem.

 

 

 

 

Kako biste korištenje šećera sveli na minimum, pomoći će vam prirodne zamjene, poput stevije. Također izbjegavajte gazirana i negazirana pića te pijte što više vode. Pažljivo čitajte sastav hrane na pakiranju i ako hrana sadrži više od jedne vrste šećere, izbjegavajte je.

 

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »