Ovih 6 namirnica će vam pružiti optimalno zdravlje i preventivno djelovati protiv teških bolesti!

Ovih 6 namirnica će vam pružiti optimalno zdravlje i preventivno djelovati protiv teških bolesti!

Moramo da jedemo — pa zašto ne bismo izabrali hranu koja ima potencijal za borbu protiv raka koja podstiče naše optimalno zdravlje? Iako nije zamena za medicinske tretmane, smatra se da ovakva svakodnevna ishrana ima svojstva koja sprečavaju rak.

 

 

 

1. Voće i povrće

Razno voće i povrće, kao što su lisnato povrće, borovnice, paradajz, šargarepa, beli luk i crni luk sadrže antioksidante i hranljive materije poput vitamina C, E, karotenoida, folne kiseline i vlakana.

Prema studiji Univerziteta Harvard, žene koje konzumiraju više povrća i voća – posebno povrća krstaša poput brokolija i žutog ili narandžastog povrća poput šargarepe – imaju manji rizik od razvoja raka dojke.

 

 

 

2. Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi i semenke, kao što su bademi, orasi, laneno seme i semenke suncokreta, sadrže zdrave masti, proteine, vlakna i antioksidante.

Studija objavljena u Nutrition Reviews otkrila je da ljudi koji konzumiraju više orašastih plodova imaju manji rizik od razvoja raka debelog creva, endometrijuma i pankreasa.

 

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske - Ostali programi

 

3. Hrana bogata vlaknima

Cela zrna, smeđi pirinač, ovas i mahunarke pomažu u promovisanju zdravog sistema za varenje i mogu smanjiti rizik od raka debelog creva.

Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da unos dijetetskih vlakana može smanjiti rizik od raka distalnog debelog creva (silaznog debelog creva i rektuma) za 38 procenata, sa najvećom efikasnošću u dijetalnim vlaknima iz žitarica i voća.

 

4. Čaj

Zeleni i beli čaj su bogati antioksidansima, kao što su katehini.

Istraživanja sugerišu da katehini imaju efekte protiv raka. Podaci od preko 50.000 pojedinaca pokazali su da je redovna konzumacija čaja povezana sa smanjenjem rizika od raka za 17 odsto.

 

 

 

5. Riba

Veruje se da je riba bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos, bakalar i sardine, korisna za zdravlje srca i može biti povezana sa prevencijom određenih karcinoma.

Studija objavljena u BMJ Gut-u 2012. godine pokazala je da veći unos omega-3 masnih kiselina pomaže u prevenciji kolorektalnog karcinoma i sekvence adenoma-karcinoma. Za pacijente sa rakom, unos omega-3 masnih kiselina takođe može poboljšati efikasnost hemoterapije.

 

 

 

6. Začini i bilje

Veruje se da kapsaicin u čili paprici ima potencijal protiv raka. Veruje se da đumbir, beli luk, cimet i drugi začini i bilje takođe imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.

Naučnici trenutno razvijaju formulacije sa produženim oslobađanjem kapsaicina za lekove protiv raka, kao što je objavljeno u Pharmacology & Therapeutics.

Pored čili papričica, pregledni članak objavljen u Nutrients 2016. godine ukazuje da začini kao što su kurkuma, crno seme (Nigella sativa), crni biber i šafran mogu da spreče i leče različite vrste raka.

Da li jedenje slatke hrane izaziva rak?

Trenutna naučna istraživanja nisu ubedljivo dokazala da slatka hrana direktno izaziva rak. Međutim, konzumiranje prekomernog šećera povećava rizik od određenih karcinoma.

Ishrana sa visokim sadržajem šećera može dovesti do povećanja telesne težine, gojaznosti i bolesti povezanih sa gojaznošću, kao što su dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti. Istraživanja su otkrila da je gojaznost povezana sa povećanim rizikom od raznih karcinoma, uključujući kolorektalni, pankreasni, jednjak, bubreg, dojke i endometrijum. Otprilike četiri do osam procenata karcinoma se pripisuje gojaznosti, što takođe povećava rizik od smrtnosti od raka za 17 procenata.

Štaviše, ishrana sa visokim sadržajem šećera može izazvati hroničnu upalu i insulinsku rezistenciju u vezi sa razvojem i progresijom raka.

Neke studije su takođe otkrile da ćelije raka imaju veću potražnju za unosom šećera jer se oslanjaju na šećer kao energiju. Međutim, to ne znači da konzumiranje veće količine šećera direktno dovodi do raka.

Da bi se smanjio rizik od razvoja raka, preporučuje se uravnotežena ishrana, umerena potrošnja šećera i adekvatan unos povrća, voća, integralnih žitarica i proteina. Redovno vežbanje i održavanje zdrave težine su ključni za prevenciju raka.

 

 

 

 

Nulta Tačka/TheEpochTimes

 810 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »