TRI DANA POSTA OBNAVLJAJU CIJELI IMUNOLOŠKI SISTEM!

TRI DANA POSTA OBNAVLJAJU CIJELI IMUNOLOŠKI SISTEM!

Naučnici su otkrili nevjerovatno otkriće koje pokazuje da post od samo tri dana može obnoviti cijeli imunološki sistem, čak i kod starijih osoba.

 

 

 

Iako mnogi nutricionisti s kritikom gledaju na dijete koje se temelje na postu, novo istraživanje je pokazalo da izgladnjivanje tijela potiče matične stanice u proizvodnji novih bijelih krvnih zrnaca koje se bore protiv infekcija.  Naučnici sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji tvrde da bi ovo otkriće moglo biti veoma korisno za ljude koji boluju od oštećenog imunološkog sistema, kao što su pacijenti oboljeli od raka koji prolaze kroz kemoterapiju.

Također, može pomoći starijim osobama čiji je imunološki sistem postao manje efikasan uslijed starenja, što im otežava borbu protiv običnih bolesti.

– Na ovaj način daje se „zeleno svjetlo“ matičnim ćelijama da počnu sa obnavljanjem cijelog organizma. Dobra vijest je i to što se tokom posta, tijelo rješava onih dijelova sistema koji su oštećeni ili stari. Ako imate pacijenta čiji je sistem teško oštećen uslijed kemoterapije ili starenja, ciklusi posta mogu bukvalno regenerisati njegov cijeli imunološki sistem.- kaže profesor Valter Longo sa Univerziteta u Kaliforniji.

 

 

POST: TRI DANA POSTA OBNAVLJAJU ČITAV IMUNOLOŠKI SISTEM!

 

Produženi post prisiljava tijelo da koristi zalihe glukoze i masnoća, ali isto tako razgrađuje značajan broj bijelih krvnih zrnca. Tokom svakog ciklusa posta, pad u broju bijelih krvnih zrnca dovodi do promjena koje aktiviraju matičnu regeneraciju stanica novog imunološkog sistema.
Tokom ispitivanja, ljudi su zamoljeni da redovno poste između dva i četiri dana tokom šest mjeseci. Naučnici su otkrili da dugotrajni post također smanjuje PKA enzim, koji se dovodi u vezu starenjem  i hormonom koji povećava rizik od raka i razvoja tumora.

– Nismo mogli ni sanjati da duži post može imati ovakav nevjerovatan učinak u poticanju regeneracije matičnih ćelija krvotvornog sistema.- zaključuje Longo.

(D. K./aura.ba)

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »