Studija: Dijabetes se bolje liječi povremenim postom nego sa lijekovima

Studija: Dijabetes se bolje liječi povremenim postom nego sa lijekovima

Studija objavljena u junu pokazuje da je upravljanje kada imate obroke unutar uskog vremenskog prozora svakog dana, što se odnosi na povremeni post, efikasnije u upravljanju regulacijom šećera u krvi kod dijabetičara nego farmaceutski lekovi.

„U ovom randomizovanom kliničkom ispitivanju na 405 odraslih, pristup MR 5:2 postigao je bolju kontrolu glikemije nakon 16 nedelja u poređenju sa metforminom i empagliflozinom“, navodi se u studiji u odeljku „Nalazi“.

Dok lekovi nude brzo i lako rešenje, iako sa neželjenim efektima, povremeni post podrazumeva promenu načina života.

 

 

„Pristup MR 5:2 može poslužiti kao efikasna početna intervencija u načinu života umesto antidijabetičkih lekova za pacijente sa dijabetesom tipa 2“, navodi se u studiji u odeljku „Značenje“.

Zanimljivo je da istraživači nisu čak ni preporučili dnevni povremeni post kako bi požnjeli nagrade, jer su samo dva neuzastopna dana u nedelji viđena da su dala rezultate.

„Plan isprekidanog posta koji se sastoji od 2 neuzastopna dana gladovanja i 5 dana uobičajenog unosa nedeljno i dijete koja zamenjuje obrok (5:2 MR) mogao bi da pruži dodatne prednosti pacijentima sa dijabetesom tipa 2“, navodi se u studiji u odeljku „Važnost“.

 

 

 

Iako je upravljanje vremenom kada imate obroke efikasnije i dolazi bez rizika od neželjenih efekata, to takođe ne donosi profit velikim farmaceutskim kompanijama.

„Ovo randomizovano kliničko ispitivanje odraslih Kineza sa prekomernom težinom ili gojaznošću i sa ranim dijabetesom tipa 2 otkrilo je da 5:2 MR može poboljšati glikemijske rezultate i gubitak težine u kratkom roku u poređenju sa metforminom ili empagliflozinom, što ga čini obećavajućom početnom intervencijom i ranim lečenjem za dijabetes tipa 2“, navodi se u studiji u odeljku „Zaključci i relevantnost“.

Ako dijabetičar pobedi svoju bolest, on takođe više ne koristi farmaceutskoj industriji. Prethodna studija je pokazala kako dijeta sa ograničenim unosom kalorija može dovesti do remisije dijabetesa, što je efikasno uzrokuje da farmaceutske kompanije izgube kupca.

 

 

„Učesnici starosti između 38 i 72 godine sa trajanjem T2D od 1 do 11 godina, indeksom telesne mase (BMI) od 19,1 do 30,4, 66,7% muškaraca i upotrebom antidijabetičkih agenasa i/ili injekcijom insulina nasumično su raspoređeni u odnosu od 1:1 u kineskoj medicinskoj nutritivnoj terapiji (CMNT) ili kontrolnoj grupi“, navodi se u studiji u odeljku „Rezultati“. „Primarni ishod bila je remisija dijabetesa, definisana kao stabilan nivo glikovanog hemoglobina A1c (HbA1c) manji od 48 mmol/mol (< 6,5%) tokom najmanje 3 meseca nakon ukidanja svih antidijabetičkih lekova. Sekundarni ishodi uključivali su nivo HbA1c, nivo glukoze u krvi natašte, krvni pritisak, težinu, kvalitet života i troškove lekova. Sproveli smo 12-mesečno praćenje da procenimo nastavak remisije.”

„Ova studija je pokazala kliničku efikasnost CMNT-a u postizanju remisije dijabetesa u trajanju od najmanje 1 godine“, navodi se u studiji u odeljku „Zaključak“.

Nulta Tačka/InfoWars

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »