Njemačka – Odsječeni gradovi, granice zatvorene – Poljoprivrednici ne odustaju od borbe (VIDEO)

Njemačka – Odsječeni gradovi, granice zatvorene – Poljoprivrednici ne odustaju od borbe (VIDEO)

U roku od nekoliko sati saobraćaj je u mnogim delovima zemlje bio paralizovan, a medijski izveštaji počeli su sve više da liče na izveštaje sa fronta:

„Pet i po hiljada traktora kreće iz različitih pravaca ka Minhenu“, „Kotbus će uskoro biti odsečen od spoljnog sveta“, „Granica sa Češkom je zatvorena“…

Glavni farmerski zahtev jeste vraćanje državnih subvencija za dizel-gorivo za poljoprivredu, koje je Vlada ukinula da bi sačuvala budžet. Bez subvencija, poljoprivredna proizvodnja u Nemačkoj postaje neisplativa i mnoga gazdinstva rizikuju da jednostavno bankrotiraju.

 

 

Njihov glavni slogan je: „Nema farmera, nema hleba“!

Istovremeno, kamiondžije su ogorčene zbog nedavnog povećanja putarina, mali proizvođači pate od poskupljenja energenata i komponenti, ugostiteljski radnici gube mušterije i profit zbog povećanja PDV-a od Nove godine, prenose „Fakti“, pozivajući se na nemačke medije.

Farmeri su podršku dobili i od bavarskog premijera Markusa Zedera koji je zatražio ostavku kancelara Šolca i nove izbore.

 

 

I nemačko pravosuđe smatra da farmeri imaju puno pravo na blokade auto-puteva. Naložilo im je jedino da propuštaju kola hitne pomoći, vatrogasce i druge službe.

Nepopularna Šolcova vlada je decembru napravila ustupke, delimično ublaživši odluku o ukidanju subvencija. Ali farmeri žele da im se vrati sve što im je oduzeto.

– Delimični ustupci za nas znače samo odgođenu smrt – poručio je predsednik Udruženja nemačkih farmera Joahim Rukvid.

 

Bauern protestieren gegen Spar-Pläne

 

Aleksandar Dobrint, predsednik poslaničke grupe demohrišćana u Bundestagu, smatra da je nemačka vlada uvela zemlju u haos.

– Živimo u polarizaciji kakva decenijama nije viđena u ovoj zemlji. Vlast je uništila naš privredni rast, izazvala energetsku krizu, a nije rešila migracionu. Sve to dovodi do straha u društvu, raspirivanja strasti i protesta – zaključuje Dobrint.

NultaTačka

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »