Njemačka je u recesiji!

Njemačka je u recesiji!

Njemačka industrijska proizvodnja opala je šesti mjesec zaredom u novembru, što vjerovatno ukazuje da je zemlja ušla u recesiju u posljednjem kvartalu 2023. godine, izvijestio je u utorak Bloomberg, pozivajući se na podatke njemačkog Saveznog zavoda za statistiku.

Proizvodnja je pala za 0,7% u odnosu na oktobar, podstaknuta usporavanjem proizvodnje kapitalnih dobara i repromaterijala jer se njemačke fabrike bore usred pada globalne potražnje, posebno iz Kine, visokih kamata i skupe energije, pokazuju brojke.

“Razočaravajući podaci o proizvodnji u novembru i nedavna pogoršanja poslovnih očekivanja upućuju na težak početak godine za industriju. Zadržavamo naš osnovni stav za blagi rast BDP-a u prvom kvartalu 2024., potaknut većom dinamikom u uslužnim sektorima. Međutim, postoji značajan rizik da će izraženija slabost industrije ponovo povući privredu u prvom kvartalu 24. godine”, napisali su Bloombergovi ekonomisti.

 

 

 

Analitičari kažu da je najveća ekonomija EU vjerovatno kliznula u recesiju krajem prošle godine, jer očekuju da će podaci, koji bi trebali biti objavljeni 15. januara, otkriti drugu uzastopnu kontrakciju industrijske proizvodnje u četvrtom kvartalu 2023. godine.

Podaci o industrijskoj proizvodnji dolaze dan nakon što je objavljen izvještaj koji pokazuje da su nemačke fabričke narudžbe porasle mnogo manje nego što se očekivalo u novembru. Narudžbe su porasle za samo 0,3%, što je znatno ispod očekivanja analitičara o porastu od 1,1%.

Analitičari kažu da čak i ako njemačka ekonomija uspije da počne da se širi ove godine, stalni industrijski i budžetski problemi će spriječiti oporavak od najslabijeg godišnjeg učinka zemlje u jednoj generaciji.

 

 

logicno.com

 216 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »