Šta će se dogoditi ljudima dok vještačka inteligencija i roboti zauzimaju većinu naših poslova?

Šta će se dogoditi ljudima dok vještačka inteligencija i roboti zauzimaju većinu naših poslova?

Ako još niste izgubili posao, trebalo bi da budete veoma zahvalni. Veštačka inteligencija i roboti svakim danom zauzimaju sve više naših poslova i ovoj visokotehnološkoj invaziji neće biti kraja. Na kraju bismo mogli doći do tačke u kojoj AI i roboti mogu da urade bukvalno sve mnogo efikasnije i mnogo jeftinije nego što to mogu ljudi. Pa šta će se desiti sa ogromnom većinom ljudske populacije kada njihov rad više ne bude potreban? Da li će se naći način da se tiho obračuna sa „beskorisnim izjelicama“ za koje se smatra da „samo zauzimaju prostor“? Godinama smo bili upozoreni da će veštačka inteligencija i roboti uvesti revoluciju u radnu snagu, a sada je taj dan i zvanično stigao.

Na primer, Amazon godinama koristi različite vrste jednostavnih robota za obavljanje određenih zadataka, a sada se visoko sofisticirani humanoidni roboti postavljaju pored ljudskih radnika…

Amazon je nedavno počeo da testira novog robota u svojim skladišnim operacijama — Digita, humanoidnog dvonožnog robota sa tirkiznim torzom.

Dizajniran od strane Agility Robotics, u koji je Amazon uložio kao deo svog Fonda za industrijske inovacije, Digit je samo najnoviji u nizu robota za skladištenje koje je kompanija predstavila u poslednjih nekoliko godina. Međutim, većina drugih robota u magacinu su bila u obliku kolica ili robotske ruke, a ne humanoidni kao što je Digit.

Miloš Dimitrijević: Globalna ludnica je tek počela, određuje se sudbina sveta, Mario Zna 254, Uživo

 

Digit trenutno košta oko 10 do 12 dolara na sat, na osnovu njegove cene i životnog veka, ali kompanija predviđa da će ta cena pasti na 2 do 3 dolara na sat plus režijski troškovi softvera kako proizvodnja raste, rekao je izvršni direktor Agility Robotics Damion Shelton za Bloomberg.

Kako da se takmičimo sa tim?

Nijedan ljudski radnik neće raditi za „2 do 3 dolara na sat“.

Osim toga, robotima nisu potrebne pauze, ne razboljevaju se, ne žale se i ne kradu od kompanije.

Dakle, ovaj trend će se samo ubrzati tokom godina koje su pred nama.

Čak i sada postoji McDonald’s restoran koji skoro u potpunosti vode roboti…

 Šta će se dogoditi našem društvu dok veštačka inteligencija i roboti zauzimaju većinu naših poslova?

Možda mislite da roboti neće uskoro preuzeti vaš posao jer imate posao belog okovratnika koji zahteva visok nivo inteligencije.

Pa, ako ste radnik, postoji velika šansa da će vaš trenutni posao jednog dana biti „zastareo“ veštačkom inteligencijom.

U stvari, Goldman Sachs predviđa da bi veštačka inteligencija mogla da preuzme čak 300 miliona poslova sa punim radnim vremenom tokom narednih godina, a većina njih će biti poslovi sa “belim okovratnicima”…

Čak 300 miliona poslova sa punim radnim vremenom širom sveta moglo bi se na neki način automatizovati najnovijim talasom veštačke inteligencije koji je pokrenuo platforme kao što je ChatGPT, prema ekonomistima Goldman Saksa.

Oni su u nedeljnom izveštaju predvideli da bi 18 odsto poslova na globalnom nivou moglo da bude kompjuterizovano, a efekti će biti dublji u razvijenim ekonomijama nego na tržištima u razvoju.

To je delimično zato što se smatra da su radnici u većoj opasnosti od fizičkih radnika. Očekuje se da će administrativni radnici i advokati biti najviše pogođeni, rekli su ekonomisti, u poređenju sa „malim efektom“ koji se vidi na fizički zahtevnim poslovima ili poslovima na otvorenom, kao što su građevinski i popravke.

Pa kako ćete zarađivati za život kada AI i roboti rade skoro sve bolje i jeftinije nego što vi možete?

Ogroman broj poslova će biti izgubljen tokom narednih godina.

Nažalost, istina je da američka ekonomija već gubi radna mesta.

U petak, BLS je rekao da je anketa o osnivanju pokazala da je američka privreda dodala 216.000 radnih mesta prošlog meseca, ali je istorijski istraživanje o domaćinstvima bilo mnogo tačnije i pokazalo je da je američka privreda zapravo izgubila 683.000 radnih mesta prošlog meseca…

Ali to je samo početak. Zatim se okrećemo brojevima iza poslova koji su bili prilično užasni: mesečni platni spiskovi koji nisu poljoprivrednici (iz Ankete o osnivanju) su možda bili na 216 hiljada, ali daleko tačnija Anketa o domaćinstvima je pokazala da je broj zaposlenih radnika zapravo pao za 683 hiljada, najveći pad od kada je američka ekonomija zatvorena zbog Covid-a!

Izveštaj BLS-a je takođe pokazao da je broj poslova sa punim radnim vremenom u SAD opao za 1,531 milion tokom meseca decembra…

Evo, samo jedan pogled na ovomesečno prilagođavanje i to je bukvalno šokantno: nećete čuti da neko iz Bajdenove administracije, mejnstrim medija ili pridruženih ekonomista navijača ovo pominje, ali BLS je izvestio da je u decembru broj poslova sa punim radnim vremenom opao za 1,531 milion na 133,2 miliona, najveći mesečni pad od rekordnog pada 14,7 miliona radnih mesta!

Ako je taj broj i blizu tačnog, to je zaista velika nevolja.

Već neko vreme pišemo o cunamiju otpuštanja koji se dešavao u korporativnoj Americi, a u ovom trenutku stvari su postale toliko loše da se čak i BlackRock sprema da otpusti radnike…

BlackRock, najveća svetska firma za upravljanje novcem, planira da u narednim danima objavi otpuštanje oko 3 odsto svoje globalne radne snage, saznaje Fox Business.

Otpuštanje oko 600 zaposlenih, koje tek treba da bude prijavljeno, interno se opisuje kao rutinsko, prema poznatom izvoru.

U međuvremenu, širom zemlje rastu bankroti.

U stvari, broj prijava za bankrot u Sjedinjenim Državama 2023. godine bio je 18 odsto veći nego 2022.

Podnosioci zahteva za bankrot u SAD porasli su za 18% u 2023. godini zbog viših kamata, strožih standarda kreditiranja i kontinuiranog niza zaštitnih mehanizama iz ere pandemije, pokazali su podaci objavljeni u sredu, iako obim slučajeva nesolventnosti ostaje znatno ispod nivoa viđenog pre izbijanja COVID-a.

Ukupni broj podnesaka o stečaju – koji obuhvataju komercijalne i lične nesolventnosti – porastao je na 445.186 prošle godine sa 378.390 u 2022, prema podacima dobavljača podataka o stečaju Epiq AACER.

Džo Bajden će to negirati dok god bude mogao, ali istina je da je SAD trenutno u ekonomskoj krizi.

Ali ono što doživljavamo u ovom trenutku nije vredno ni upoređivanja sa onim što dolazi.

Zato uživajte u poslednjim isparenjima blagostanja dok još možete, jer ova vožnja odavde ide samo nizbrdo.

 

 

 

 

Nulta Tačka/ActivistPost

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »