NAJNOVIJA VIJEST! BRAZIL SUSPENDOVAO 12 MILIONA DOZA KINESKIH VAKCINA

NAJNOVIJA VIJEST! BRAZIL SUSPENDOVAO 12 MILIONA DOZA KINESKIH VAKCINA

Brazilski zdravstveni regulator obustavio je upotrebu više od 12 miliona doza kineske vakcine Sinovac, 4. septembra zbog proizvodnje u neovlaštenom pogonu, prema službenom saopštenju.

Vlasti su rekle da je zabrana “mera opreza” kako bi se sprečio “mogući neposredni rizik”.

“Proizvodna jedinica … nije pregledana i Anvisa nije odobrila ovu vakcinu za hitne upotrebe”, rekla je u subotu federalna zdravstvena regulatorna agencija Anvisa.

Dan ranije, Institut Butantan iz Sao Paula, lokalni biomedicinski centar koji je osnovala državna vlada, poslao je upozorenje Anvisi. Institucija je trebala napuniti i finalizirati 25 serija od 12,1 miliona doza po njihovom dolasku u Brazil, u partnerstvu sa kineskim Sinovac-om.

Još 17 serija, ukupno 9 miliona doza proizvedenih u istoj fabrici, bilo je na putu za Brazil, rekao je Butantan regulatoru.

 

 

 

 

Regulator je sada izdao zabranu od 90 dana i istražuje pogon i proizvodni proces.

Brazil je ranije ove godine pokrenuo uvođenje vakcina, sa velikom stopom primenjenih vakcina iz Sinovac-a. Od tada je na tržište stiglo još doza drugih proizvođača.

Ministar zdravlja Marcelo Queiroga rekao je 25. augusta da će ljudi stariji od 70 godina i stariji ili sa slabim imunološkim sistemom imati pravo na treću dozu, počevši od 15. septembra, i to sa vakcinom kompanije Pfizer.

Diana dos Santos (71) primila je dve doze vakcine Sinovac, ali sada odbija da napustiti kuću dok ne dobije treći dodatnu dozu.

“Ne mogu izlaziti kao pre i još uvek se plašim svega ovoga”, izjavila je Santos za Associated Press. “Osećaću se sigurnije sa kada budem primila treću dozu.”

Kineski zvaničnici tvrde da njihova vakcina štiti od varijante Delta, posebno sprečavajući hospitalizacije i teške slučajeve.

Brazil je do sada zabeležio preko 580.000 smrtnih slučajeva od virusa, ali je u poslednja dva meseca u toj zemlji zabeležen pad stope smrtnosti i aktivnih slučajeva ove zaraze.

 

 

 

 

Nulta Tačka/ZeroHedge

nultatacka.rs

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »