ZDRAVIJA JE OD BIJELE: KAKO INTEGRALNU RIŽU PRAVILNO KUHATI

ZDRAVIJA JE OD BIJELE: KAKO INTEGRALNU RIŽU PRAVILNO KUHATI

 

 

 

 

 

Integralna riža je zdravija od bijele, bogatija je vlaknima, vitaminima i mineralima i ima niži glikemijski indeks te brže zasiti organizam.

 

 

 

 

 

 

 

 

No, smeđa riža duže se kuha.

Evo što morate znati kako biste skuhali savršenu bijelu i smeđu rižu baš svaki put:

 

 

 

 

Ne štedite na vodi

Ne stavljajte puno riže u minijaturni lončić s malo vode jer će takav postupak uzrokovati da jelo ne bude finog ukusa, ali i da posuda bude uništena. Mnoštvo vode glavni je preduvjet za odgovarajuću termičku obradu.

Bijela riža kuha se u vodi u omjeru 1:2, odnosno potrebno je staviti dvostruko više vode od riže u lonac da biste dobili idealne rezultate. Smeđa riža treba još više vode od toga. Pripremite je u omjeru 1:2,5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koristite kvalitetno posuđe

Investirajte u kvalitetan lonac (npr. od nehrđajućeg čelika) koji će vam omogućiti odgovarajuću termičku obradu bez straha da će vam se riža zalijepiti za dno. Riža će se ravnomjernije skuhati ako je termički obrađujete u većem i širokom loncu.

 

 

 

 

 

Kuhajte je na niskoj temperaturi

Nemojte žuriti s kuhanjem i radije je termički obrađujte na nižoj temperaturi. Na taj način spriječit ćete lijepljenje riže za dno, ali i ključanje vode preko ruba posude.

 

 

 

 

 

Ne zaboravite posoliti vodu

Ovdje vrijedi isto pravilo kao i kod tjestenine: ako ne posolite vodu, riža će vam biti neukusna. Na 250 grama riže dovoljno je staviti pola kašičice soli kod kuhanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Koristite se satom sa ugrađenim alarmom ili mobitelom

Prekuhana riža je ljepljiva i nije ukusna. Upravo zato dobro je naviti alarm na satu ili mobitelu i tako se podsjetiti kada bi kuhanju trebao biti kraj. Bijela riža kuha se dvadesetak minuta. Kada je u pitanju smeđa riža, ovaj postupak može trajati i do sat.

 

 

 

 

 

Vrijeme za kuhanje smeđe riže možete skratiti za dvadesetak minuta ako se poslužite sljedećim trikom:

  • Stavite integralnu rižu da se kuha u odgovarajuću količinu vode na umjerenu temperaturu. Navijete alarm na 30 minuta dok riža ne postane al dente.
  • Ocijedite vodu iz al dente riže, poklopite lonac i stavite ga na ringlu na najnižu moguću temperaturu. Pustite da se tako termički obrađuje još deset minuta. Poslužite kako najviše volite.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »