ZBOG OVIH STVARI ĆETE SIGURNO POSTATI BOLJI RODITELJI

ZBOG OVIH STVARI ĆETE SIGURNO POSTATI BOLJI RODITELJI

Ne postoji roditelj koji želi svom djetetu dati više nego  je on sam imao. Ali  razvučeni privatnim i poslovnim obavezama, umorom i stresom ponekad reagujemo neprimjereno, izgubimo živce … Da bi vam olakšali zahtjevnu ulogu roditelja nudimo savjet da donesete  nekoliko odluka koje će od vas načiniti bolje roditelje.

 

 

1. Trudit ću se da svom djetetu dajem komplimente

Slikovni rezultat za roditelj dijete

 

Da bismo bili sigurni da je dijete dovoljno motivirano, u razgovor  treba uvrstiti pohvale. Svaki roditelj bi trebao djetetu dati minimalno tri komplimenta svaki dan.

 

 

 

2. Trudit ću se da ne vičem toliko

Pet gumenih prstena (gumica) podijelite na obje ruke. Svaki put kada dignete glas na dijete skinite jedan prsten. Ovakav test, koji možete napraviti u toku dana  će biti jasan znak koliko često vičete na svoje dijete.

 

 

3. Apsolutno ću mu se posvetiti minimalno 30 minuta svaki dan

 

 

Povezana slika

Vrlo lako nas u komuniciranju ometaju obaveze, a djecu slušamo s pola pažnje radeći više stvari odjednom. Da bismo bili sigurni da smo dio svog vremena posvetili samo i samo djetetu treba da izdvojimo bar trideset minuta dnevno u kojima treba da mu budete posvećeni 100 procenata.

 

 

4. Duže ću ga grliti

Istraživanje Sretni Projekt otkrilo je kako treba najmanje 6 sekundi zagrljaja da bi se otpustio serotonin i oksitocin. Zadržite svoje dijete u zagrljaju duže, a efekt opuštanja i sreće zagarantovan je za oboje. Na ovaj način lakše ćete se nositi sa svim izazovima roditeljstva.

 

 

5. Spuštam se na njegov nivo

 

Slikovni rezultat za roditelj dijete

 

Iako se biti roditelj ponekad čini kao strateški poduhvat “mi” protiv “njih”, pravi je uspjeh vidjeti svijet iz dječje perspektive. Treba usporiti, brzo oprostiti, zabaviti se.

 

 

 

6. Uzimam  pauzu kada mislim da ne mogu dalje

Na kraju, ali i ne i manje važno. Uzmite pauzu. Kada mislite da vam ništa ne ide od ruke, da ste izgubili kontrolu, da ste na ivici, napravite pauzu. Duboko udahnite, stavite ruke pod mlaz hladne vode i umijte se. Napravite bilo šta što vam može pomoći da se malo saberete i nastavite dalje “hladne glave”.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »