POVRĆE U SVAKO DOBA GODINE NA DOMAĆI NAČIN

POVRĆE U SVAKO DOBA GODINE NA DOMAĆI NAČIN
Priređivanje zimnice nikad nije izgubilo na popularnosti pa tako i u ovo vrijeme industrijske prerade hrane i zamrzavanja mnoge domaćice sa zadovoljstvom pripremaju zimnicu od povrća na klasičan način.
Konzerviranje povrća ne iziskuje veliki napor i trošak a svaka će iskusna domaćica ponosno izjaviti (što je često opravdano) da je njena zimnica ukusnija i kvalitetnija od tvorničkih konzervi.
Nijedan drugi način čuvanja povrća za zimu ne nudi toliko raznih mogućnosti.  Stari oprobani recepti našlh baka još su uvijek vrlo omiljeni i cijenjeni, ali je očito da se sve više primjenjuju metode i tehnička pomagala, što umnogome olakšava njihovu primjenu.
Tek u vrijeme jednolične i siromašne zimske prehrane u potpunosti shvaćamo vrijednost zdrave i prirodne hrane kao što je povrće. Ono obiluje toliko dragocjenim sastojcima kao što su vitamini, minerali, bjelančevine, masti i ugljikohidrati koji ga čine punovrijednom hranom.
Slikovni rezultat za POVRĆE ZIMNICA
Pored ukiseljena povrća, koje se uglavnom upotrebljava zimi kao salata, ono je još i dragocjen materijal za priređivanje juha, variva, priloga, namaza za sendviče i slanih kolača da ne govorimo kako su za zaposlenu ženu dragocjena već gotova jela, kao što su sataraš, buče s rajčicom, patlidžani i dr.
Zimnica od povrća pruža bezbroj mogućnosti za bogatiji i raznovrsniji objed u mjesecima kada je ponuda povrća vrlo oskudna, da ne govorimo koliko je povrće u sezoni jeftinije, posebno ako ga uzgajamo u vlastitom vrtu ili ga nabavimo na tržištu kada mu je cijena najpovoljnija.
Ne treba naglašavati što znači namirnica priređena vlastitim rukama bez upotrebe štetnih kemijskih dodataka. Znalački pripravljeno povrće za zimu predstavlja ponos svake domaćice a sigurno je da će ljubitelji dobrog zalogaja uvijek dati prednost domaćoj zimnci.
I, na kraju, planirajte unaprijed kakve su potrebe obitelji i koliko možete utrošiti za zimnicu. Uvjereni smo da ćete naći puno zadovoljstvo u ovom toliko korisnom hobiju za svoju obitelj ili iznenadne goste poslužiti pravom domaćom zimnicom uz meso, ribu, divljač, sendviče.
Povezana slika
Osim navedenih postupaka pripremanja zimnice, pojedino se povrće može spremiti sušenjem i smrzavanjem. Povrće se može sušiti prirodnim putem, tj. na suncu, ili umjetnim u lagano zagrijanoj pećnici.
Tako se npr. može sušiti peršinovo ili celerovo lišće, paprika, feferoni, gljive i sl. Nakon sušenja se povrće samelje ili zdrobi te spremi u staklenke ili platnene vrećice. Prednost je sušenja u pećnici jer se povrće brže osuši pa zadrži boju i aromu.
Duboko smrzavanje je još jednostavniji postupak spremanja povrća za zimu. Tim postupkom povrće zadržava sve svoje sastojke te se može pripremiti odmah bez prethodnog odmrzavanja.
Od pojedinog se povrća mogu pripremiti i vrlo ukusni hranjlivi sokovi

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »