AKO NISTE ZNALI, EVO VAM SAVJETI ZA KONZERVIRANJE POVRĆA

AKO NISTE ZNALI, EVO VAM SAVJETI ZA KONZERVIRANJE POVRĆA
Pripremanje povrća je brže, lakše i jednostavnije nego pripremanje voća za zimnicu. Za pripremu kvalitetne zimnice potrebno je pridržavati se određenih pravila.
Osnovno pravilo za konzerviranje: upotrijebite posve mlado, svježe i zdravo povrće koje ima specifičan miris, okus, boju i veličinu.
Ako niste u mogućnosti da povrće spremite onoga dana kada ste ga kupili ili ubrali u vlastitom vrtu, spremite ga u hladnjak ili neko drugo hladno i zračno mjesto. Povrće dobro operite da se sva zemlja s njega ispere jer se u zemlji nalazi mnogo štetnih mikroorganlzama koji mogu izazvati kvarenje.
Najbolje je da ga perete u cjediljki ili žičanoj mreži pod mlazom tekuće vode ili u većoj posudi. Vodu mijenjate nekoliko puta.
Pri tome svaki put plodove uklonite iz cjediljke tako da nečistoća ostane na dnu, a onda i cjediljku dobro isplahnite. Povrće se može konzervirati na nekoliko načina:
kiseljenjem u slanoj vodi i octu, mariniranjem, soljenjem, ukuhavanjem i sušenjem. Za kiseljenje se upotrebljava aromatizirani, voćni, vinski i obični ocat (bijeli). Ocat možete začiniti raznim začinima i mirisnim travama.
Slikovni rezultat za konzerviranje povrća
Oni će dati poseban okus konzerviranom povrću. Posude u kojima, prema receptima, pojedine vrste povrća treba prokuhati, moraju biti neoštećene i dovoljno široke tako da se sve povrće istovremeno kuha. Prije upotrebe posude operite vrelom vodom i deterdžentom, a zatim isperite kipućom vodom i ocijedite. Za konzerviranje povrća možete koristiti patentne ili obične staklenke.
One moraju biti posve cijele, bez napuklina i oštećenja. Svako oštećenje staklenki na gornjem rubu onemogućava potpuno zatvaranje pa zajedno sa zrakom propušta mikroorganizme, što će kasnije dovesti do kvarenja zimnice. Prije upotrebe staklenke dobro operite u toploj vodi deterdžentom, a zatim ih isperite u toploj vodi i ostavite otvorom na čist ubrus da se ocijede.
Ocijeđene staklenke okrenite i ostavite da se posve osuše, nemojte ih brisati krpom.
Napunjene patentne staklenke zatvorite njihovim staklenim poklopcem a obične staklenke zatvorite dvostrukim celofanom, namočenim u alkoholu, zavežite gumom ili tankom špagom pa krajeve celofana obrežite.
Boce, npr. sa sokom od rajčice, možete povezati i suhlm crijevom kupljenim u trgovini. Crijevo narežite na jednostruke četvrtaste komade, otprilike 6-7 cm, držite ih u mlakoj vodi. Napunjene još tople boce pritisnite uz grlić da se crijevo slijepi. Nije ih potrebno povezati špagom ill gumicom.
Ocat, vodu, sol, šećer i začine mjerite točno onim mjerama navedenim u receptima. Staklenke nikada nemojte puniti do vrha. Neka ostane 2 cm do ruba staklenke, ali tekućina neka pokriva sadržaj.
Povrće slažite ravnomjerno u staklenke, ali ne previše zbijeno tako da ocat lakše prodre do svakog dijela. Ako povrće sadrži dovoljno vlastitog soka, prilikom konzerviranja upotrijebite nešto koncentriranji ocat.
Radi orijentacije: za staklenku od litre, napunjenu povrćem, potrebno je oko 5 dl octene otopine. Obični ocat koji se prodaje u trgovinama sadrži 10% octene kiseline što znači da ga, želimo li ga upotrijebiti za konzerviranje povrća, moramo razrijediti. Na svaku litru octa dodaje se 2-3 litre vode, ovisi o receptu.
Slikovni rezultat za konzerviranje povrća
U nekim receptima povrće se priprema i vinskim octom, no njega ne treba razređivati. Radi zaštite od eventualnog kvarenja, zaliveno povrće u staklenkama možete preliti sa 2-3 žllce hladnog ulja. Ono će spriječiti dodir sa zrakom.
Da bi ocat dobro prodro u deblje i tvrdo povrće, možete ga na više mjesta probosti čistom nerđajućom pletaćom iglom ili čačkalicom. Konzervans (natrij benzoat) koji navodimo u receptima može se kupiti u svakoj ljekarni. Veoma je važno da se pridržavate općih pravila uputa u receptima. Samo u tom slučaju možete biti sigurni da će pripremanje povrća blti uspješno. Konzerviranu zimnicu čuvajte u hladnim, zračnim tamnim ostavama.
Dobro je da na staklenke stavite naljepnice s nazivom vrste povrća i godinom konzervlranja. Na taj ćete način voditi evidenciju kako se zimnica održava i da Ii iste recepte treba uzeti u obzir narednih godina.
Pošto se konzervirana zimnica od povrća priprema u velikim staklenkama od nekoliko litara, stavite velike staklenke na police otraga, a manje naprijed, tako ćete imati bolji pregled kod kontrole zimnice.
VRIJEME SAZRIJEVANJA POVRĆA
Lipanj: grašak, cvjetača, mrkva
Srpanj: grašak, cvjetača, mahune, lučice, mrkva, buče,
Kolovoz: buče, mahune, mrkva, lučice, krastavci, paprika,
Rujan: krastavci, mahune, paprika, rajčice, patlidžani, cikla,
Listopad: paprika, kupus tikvice, kopar, rajčice rajčlce, češnjak, peršin, celer, patlidžan, gljive gljlve, mrkva, kupus

 7,565 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »