VREMEPLOV: NIKO POPUT OMILJENE OPEL CALIBRE svojevremeno najaerodinamičnijeg automobila na svijetu, s dizajnom ispred vremena

VREMEPLOV: NIKO POPUT OMILJENE OPEL CALIBRE svojevremeno najaerodinamičnijeg automobila na svijetu, s dizajnom ispred vremena

Sredinom 80-ih u Opelu je započeo razvoj nasljednika besmrtne Mante, iznimno uspješnog coupea čiji je uspjeh bilo teško nadmašiti. No, u Opelu su uspjeli, a nasljednica Calibra u sedam je godina proizvodnje pronašla čak 238.647 kupaca! Sve je započelo 1989. godine kada je Calibra predstavljena na salonu automobila u Frankfurtu, a isticala se futurističnim dizajnom te fluidnom linijom i svi su govorili kako je riječ o automobilu koji je ispred svog vremena. Tome u prilog su išli i podaci vezani uz aerodinamičnost. Naime, Calibra se mogla pohvaliti koeficijentom otpora zraka od tek 0.26, što je u to vrijeme bio najbolji rezultat na svijetu.

 

 

 

Opel

Tako je ostalo i sljedećih 10 godina, sve do 1999. godine kada su predstavljeni Honda Insight i Audi A2 (koji je doduše ostao uspješan samo na tom polju). No, vratimo se  na Calibru. Impresivno zvuči podatak da se ona i dan danas prema spomenutom koeficijentu otpora zraka može svrstati među dvadeset najboljih serijskih automobila.

 

 

 

2.0-liter entry-level engine: Opel Calibra 2.0 with 115 hp

Opel

 

Za tada futuristični dizajn Calibre zaslužni su dizajner General Motorsa Wayne Cherry i njemački dizajner Erhard Schnell. Rezultat te suradnje bio je spoj stila, aerodinamike i svakodnevne praktičnosti. Širok otvor prtljažnika omogućavao je lagan pristup prostoru obujma do čak 980 litara. Servo upravljač, zatamnjena stakla, 5-stupanjski ručni mjenjač i glazbeni sustav sa šest zvučnika dolazili su standardno! Uz doplatu je bilo moguće naručiti i neke šminkerske elemente poput električnog šibera, a tko je želio krstariti i uživati u opuštenoj vožnji mogao je odabrati opcijski 4-stupanjski automatski mjenjač.

 

 

From racetrack to road: Opel Calibra DTM Edition

Opel

 

Ispod dugog poklopca motora na početku prodaje se nudio 2,0-litreni motor od 115 KS, dok se za one zahtjevnije nudila verzija sa 150 KS koja je jurila do, za to vrijeme respektabilnih 223 km/h. S cijenom od 33,900 njemačkih maraka, predstavljala je relativno “dostupan” automobil iz snova.

 

 

 

Affordable dream: Thanks to volume production technology, 115 hp for 33,900 marks

 

U ožujku 1992. godine Opel u ponudu dodaje i Turbo verziju pa snaga raste na 207 KS. Spomenuti model serijski dobiva pogon na sve kotače, 6-stupanjski ručni mjenjač i 16-inčne aluminijske naplatke. Maksimalna brzina od 245 km/h značila je da automobil tada dobio brojke koje su u skladu sa samim izgledom. Doduše, koeficijent otpora zraka u toj verziji se penje na 0,29 zbog novog sustava hlađenja. Ponuda motora tu ne staje, budući da Opel vrlo brzo nudi i 2.5 V6 koji broji 170 KS.

 

 

 

From racetrack to road: Opel Calibra DTM Edition

 

Uspjeh dakako nije izostao: Calibra je postala najuspješniji sportski coupe 90-ih godina: u sedam godina proizvedeno je čak 238.647 komada! Najviše primjeraka završilo očekivano je završilo u Njemačkoj. Proizvodnja službeno prestaje u kolovozu 1997. godine.

 

 

 

For real fans: Opel Calibra Cliff Motorsport Edition

Opel / Opel

 

Iako su se neki nadali da će se na tržištu pojaviti nasljednik, to zasad nije slučaj, iako smo 2007. godine u Ženevi vidjeli konceptni Opel GTC koji je možda i najavljivao tu mogućnost. Ipak, nakon preuzimanja od PSA grupe, sumnjamo da je tako što u planu…

 

 

 

 

 

autoklub

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »