Vodič za zdraviji život u zimsko doba: Zbog čega je dragocjeno SUHO VOĆE

Vodič za zdraviji život u zimsko doba: Zbog čega je dragocjeno SUHO VOĆE

Čišćenje crijeva, jačanje imuniteta, poboljšanje stanja kože, regulisanje rada pojedinih organa… samo su neki od razloga da u svoju ishranu uvrstite sušeno voće. Ali, nemojte ga kupovati, izdvojite vrijeme da ga sami pripremite. Nije teško!

Suho voće pripremljeno kod kuće veoma je koristan proizvod koji pomaže ozdravljenju. Kad je riječ o sušenom voću koje prehrambena industrija proizvodi za masovne potrošače, ta roba je obavezno prezasićena hemijskim dodacima, bojama, zaslađivaćima i konzervansima. Ove komponente maksimalno produžavaju rok upotrebe suhog voća, ali ljekovita svojstva praktično svode na – nulu. To treba imati na umu.

Nažalost, pijačni prodavci takođe naširoko koriste hemijske (ponekad toksične) supstance za proizvodnju i čuvanje sušenog voća i bobičastih plodova. Tehnologija samostalne pripreme domaćeg suhog voća nije zahtjevna u svakom procesu, ali traži vrijeme.

Optimalna varijanta je prirodno sušenje, bez korišćenja sprava koje ubrzavaju proces (peć, rerna…). zato ćete na kraju dobiti jedinstven proizvod koji je za zdravlje najkorisniji i pritom sigurno znati da je napravljen bez sintetičkih dodataka.

Sušeno voće ne treba da bude ljepljivo, jako obojeno, neprijatnog mirisa, s dijelovima plijesni. Domaće suho voće neprivlačnog je izgleda: bezbojno i skvrčeno, ali to ne umanjuje njegovu vrijednost.

Treba ga sušiti i čuvati strogo odvojeno – po jednu vrstu, nikako ih ne mješajući. Takođe, nisu sve vrste voća i bobičastih plodova pogodne za sušenje, što uvijek treba uzeti u obzir.

Upotreba suhog voća u obliku kompota je pravilnija, ali će u takvom napitku biti manje korisnih komponenata nego u sirovom obliku. Sve sušeno voće potrebno je tokom trudnoće i dojenja, samo treba utvrditi da majka i beba nemaju alergiju na neku vrstu.

Ako jabuke i kruške osušite u jesen, onda je razumno da ih čuvate do marta-aprila, tj. najviše šest-sedam mjeseci.

 

 

Sušenje napolju

Važno je da berete zrelo voće, da ga dobro operete, očistite i upijete mu vlagu. Po mogućnosti, plodove režite na drvenoj dasci, nožem od nehđajućeg čelika, kako ne bi promijenili boju. Nanižite ih na nit ili konopac koji možete razapeti na otvorenom, ali i na balkonu.

Drugi način je da ih posložite na drvenu podlogu koju ste obložili tkaninom i zaštitili mrežom od insekata. Podloge smjestite na sunčanu stranu. Ako je sunce, jako, promiješajte plodove nekoliko puta dnevno kako bi se ravnomjernije osušili. Za idealne rezultate, voće ostavite tri dana na suncu (cijeli dan) i jedan dan u hladu. Potom ga čuvajte u hermetičkim posudama.

 

 

 

 DRAGOCJENOSTI

 Suha šljiva

Dragocjena celuloza i pektini iz suhe šljive revnosno čiste crijeva. Ovo voće dobro se slaže s mesnim proizvodima, ograničavajući stvaranje štetnih jedinjenja iz njih u crijevima. Šljive sadrže raznovrstan kompleks vitamina i mikroelemenata, što poboljšava funkcije imunosistema u jeku sezone infekcija. Suha šljiva podstiče lučenje žuči, te ima diuretička svojstva, koja sprečavaju stvaranje kamenja i poboljšavaju stanje kože.

 

 

 

 Suho grožđe

Suho grožđe se od davnina koristilo za liječenje. Smatra se da poboljšava disanje usljed hroničnog bronhitisa koji nije alergijskog porijekla. Kad je riječ o bronhijalnoj astmi, treba imati u vidu moguću individualnu nepodnošljivost grožđanih sastojaka. Suho grožđe doprinosi očuvanju kalcijuma u koštanom tkivu, poboljšava rast i opšte stanje kose, kože i noktiju, ispoljava izvjestan uticaj na snižavanje krvnog pritiska.

 

 

 

Jabuke i kruške

Njihova osnovna dragocjena komponenta jesu pektini, koji vrše mehaničko čišćenje crijeva. Sušene jabuke i kruške sadrža uravnoteženu količinu kalijuma, kalcijuma, željeza i pektinski vezanog fosfora, što doprinosi jačanju imuniteta, reguliše funkcije kardiovaskularnog sistema, normalizuje rad jetre i bubrega, blagotvorno utiče na neke endoktrine komponente, kao i na kožni pokrivač. Radi maksimalne koristi treba dobro sažvakati dva-tri komada suhe jabuke ili kruške prije jela.

 

 

 

Suhe kajsije

Suhe kajsije takođe ispoljavaju antihipertenzivno dejstvo i sprečavaju pojavu otoka zahvaljujući kombinaciji silicijuma i magnezijuma, liposolubilnih provitamina i vitamina A i E. Sušena kajsija vjerovatno ima sva opisana blagotvorna svojstva koja se pripisuju drugom suhom voću.

 

(aura.ba)

 3,161 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »