Osam zdravstvenih pregleda koje treba obaviti svaka žena

Osam zdravstvenih pregleda koje treba obaviti svaka žena

Preventivni zdravstveni pregledi su nešto što mnogi ljudi zaboravljaju napraviti, a od vitalne su važnosti. Kao što u svom rasporedu imaš zakazane odlaske kod frizera, kozmetičarke, u kino, tako bi trebala upisati i kontrolu kod doktora. Pročitaj zašto bi upravo ovih osam pregleda svaka žena trebala napraviti i koliko često.

Provjera holesterola

Zašto? “Visok holesterol može biti nasljedan, pa ako u tvojoj porodičnoj anamnezi postoji, trebaš ga kontrolisati”, kaže dr. Hicks. Visoki holesterol povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara. Faktori rizika su pušenje i višak kilograma, ali i mnoge osobe koje su vitke imaju povišen holesterol, tako da je dobra ideja otići na testiranje.

Koliko često? Svakih pet godina.

 

 

 

 

Slušaj svoja crijeva

Zašto? “ako imaš simptome celijakije, kao što je intolerancija na gluten, umor, gubitak kilograma ili sindrom iritabilnog crijeva, traži svog porodičnog doktora da ti napravi test krvi”, kaže britanska doktorica Sarah Brewer i savjetuje: “Ako neko iz porodice ima problema s crijevima, zatraži test i ako nemaš simptome.” U Velikoj Britaniji od 100 osoba sa simptomima iritabilnog crijeva, bolest je dijagnosticirana kod njih 24 posto.

Koliko često? Jednom, ako je bolest dijagnosticirana nužno se doživotno pridržavati bezglutenske dijete.

 

 

 

Bris grlića maternice

Zašto? “Bris grlića vrata maternice otkriva promjene u stanicama vrata maternice, koje ako se ne liječe mogu napredovati u rak vrata maternice”, kaže dr. Sarah Brewer sa univerziteta Cambridge. “Rano otkrivanje sprečava razvoj oko 75% tumora vrata maternice”, objašnjava.

Koliko često? “žene između 25 i 49 godina trebaju se testirati jednom u tri godine. Žene mlađe od 25 godina , koje imaju bolan seksualni odnos ili krvarenje nakon seksa trebaju taj problem reći svom ginekologu. Najbolje vrijeme za posjet ginekologu je sredina ciklusa”, objašnjava dr. Brewer.

 

 

 

Pregled madeža

Zašto? “Ranim otkrivanjem može spriječiti melanom”, kaže britanska doktorica Coimhe Scully.

Koliko često? “Samopregled treba obaviti svaka tri mjeseca. Slijedi ABCDE vodič: A za asimetričan (ne bi trebao biti), B za granicu (ne bi trebao biti zupčast), C za boju (sve promjene?), D za promjer (veći od 7 mm?) I E za evoluciju (Je li se promijenio?). Ako je tako, posjeti svog liječnika opće prakse.”

 

 

 

Test za dijabetes

Zašto? “Ako imaš simptome koji uključuju često uriniranje i osjećaj žeđi, gubitak težine bez razloga i umor, traži od svog doktora opšte prakse da ti napravi test urina”, kaže dr. Hicks sa Cambridge univerziteta.

Koliko često? Dijabetes se može razviti bilo kada u životu, ali dijabetes prate izraženi simptomi tako da nije potrebna kontrola, ako nema simptoma.

 

 

 

Test na spolno prenosive bolesti

Zašto? Seksualno aktivne žene trebaju se testirati n spolno prenosive bolesti jer mnoge od njih nemaju izražene simptome.

Koliko često? Ako često mijenjaš partnere, kontroliši se svaki mjesec. Ako si u monogamnom odnosu, oba partnera se trebaju pregledati na početku. “Ako primijetiš neuobičajeni iscjedak, nelagodu, pritisak u abdomenu ili simptome slični gripi ili groznici koji ne prolaze, obrati se liječniku”, kaže dr. Brewer.

 

 

 

Pregled grudi

Zašto? Dojke se mijenjaju tokom ciklusa, ali ako se promijene na neuobičajen način, treba posjetiti doktora.

Koliko često? Dojke treba pregledavati često, a to se prvenstveno odnosi na samopregled.

 

 

 

 

Kontrola krvnog pritiska

Zašto? “Nikada nije prerano provjeravati visoki krvni pritisak. Pogotovo, osobe s prekomjernom težinom, obiteljskom anamnezom ili ko pije puno alkohola”, kaže dr. Hicks.

Koliko često? Svakih pet godina ili ranije ako često osjećaš slabost, vrtoglavicu, zamagljen vid, mučninu ili nesigurnost.

 

 

 

 

 

aura

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »