VLASTI U JEDNOM GRADU U SRBIJI POSLALI POSLODAVCIMA DOPIS DA UVEDU KOVID PROPUSNICE! KO SE NIJE VAKCINISAO BIĆE SANKCIONISAN?!

VLASTI U JEDNOM GRADU U SRBIJI POSLALI POSLODAVCIMA DOPIS DA UVEDU KOVID PROPUSNICE! KO SE NIJE VAKCINISAO BIĆE SANKCIONISAN?!

U Srbiji smo do sada mogli da vidimo milion načina putem kojih bi se građani ,,motivisali” ili ucenili da se vakcinišu, najviše takvih slučajeva imamo kod privatnika i poslodavaca koji od početka histerije na više načina da li ucenom ili prisilom ili mizernim novačnim nagradama nagovaraju svoje radnike da se vakcinišu.

U jednom gradu, gradske vlasti odlučile su da uvedu kovid propusnice, tačnije odlučili su da poslodavcima pošalju dopis sa predlogom i za nagrađivanje vakcinisanih, ali i za sankcionisanje onih koji bi da rade, a da se ne vakcinišu.

Pre neki dan, Zavod za javno zdravlje u Šapcu je lokalnih štabovima za vanredne situacije u Mačvanskom okrugu prosledio svoje predloge. U dopisu navode da privrednicima treba preporučiti nagrađivanje radnika koji su vakcinisani, ali i ograničenja za one koji neće da se vakcinišu.

Praktično, dopis u najkraćem glasi: Oni koji su vakcinisani treba da budu nagrađeni sa dva dana plaćenog odsustva, a oni koji nisu, treba da se udalje sa posla ukoliko ne dostave dokaz da su preležali kovid. Najuporniji, koji odbijaju da se vakcinišu, mogli bi da rade ukoliko dostave negativan PCRtest ne stariji od 72 sata ili antigentski test ne stariji od 48 sati, navodi se u dopisu.

Tim povodom, doktorka Dragana Radojčić, pomoćnik direktora Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, izjavila je da su ove preporuke dali sa namerom da se podstakne vakcinacija.

– Ovo su zadnji trzaji i pokušaji. Ne znamo da li će poslodavci hteti ili ne. Naš predlog je da pokušaju da učine ako išta mogu jer je epidemija izmakla kontroli – istakla je Radojčić.

U Srbiji je, inače, postalo često da velike  kompanije organizuju vakcinaciju za zaposlene, međutim, kod izvesnog broja takva praksa još nije zaživela.

Mnogi su mislili da će zaživeti i praksa novčanog nagrađivanja radnika za vakcinaciju, ali i ona je izostala.

Setimo se primera firme iz Paraćina koja je odlučila da svakog radnika koji se vakciniše nagradi sa 6.000 dinara. Sličnu praksu sa nagradom od 5.000 dinara potom je primenila i jedna privatna firma u Gornjem Milanovcu.

– Radnici do 40 godina starosti dobiće po 6.000, a preko 40 godina po 4.000 dinara – stajalo je u odluci paraćinske firme, uz napomenu da “naknadu daje poslodavac”. U odluci je stajalo i da je poslodavac donosi u cilju podsticanja zaposlenih na dobrovoljno vakcinisanje.

 1,808 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »