Vjerujemo da ovo niste znali – Šta su DŽEMOVI I MARMELADE?

Vjerujemo da ovo niste znali – Šta su DŽEMOVI I MARMELADE?

DŽEMOVI I MARMELADE

 

 

Marmeladom zovemo proizvod koji se sastoji pola od usitnjenog voća a pola od šećera.

Marmelada kažemo takođe i kad se radi o džemu koji se od marmelade razlikuje po tome što je napravljen od samo jedne vrste voća i što se u njemu nalaze čitavi kómadi tog voća.

U Engleskoj, na primer, je to drukčije. Marmeladu prave samo od agruma (pomorandži, limuna, grejpfruta i slično), a džem od sveg ostalog voća. Kako je na zapadnoevropskom tržištu dolazilo zbog toga do zabuna , morala je i Evropska ekonomska zajednica da o tome raspravlja i da  pokuša da nađe zajedničke nazive za slatke namaze za hleb.

 

 

Slikovni rezultat za marmelada ili dzem

 

 

Industrijski proizvedeni džemovi i marmelade smeju da sadrže konzervanse, ali to mora da bude označeno na ambalaži, odnosno nalepnici. Navodimo to radi informacije, kako biste pri kupovini mogli da date prednost robi koja je proizvedena bez dodataka hemikalija, dakle sasvim prirodno kao i domaći džemovi i marmelade koje pripremamo prema osnovnim receptima ili prema mnoštvu drugih recepata koje sadrži ovo poglavlje.

 

 

 

Služeći se osnovnim receptima, možete, praktično, da napravite svaku marmeladu ili džem. Najvažnije je da se pridržavate opštih pravila ukuvavanja kao i količina navedenih u receptima, a koje su po pravilu date u neto iznosima, jer količina otpadaka može da bude različita.

Zato će biti dobro da za svoje marmelade i džemove kupite malo više voća od potrebne količine. Osim toga vam preporučujemo da odjednom ne kuvate nikad više od 5 kg (voće plus šećer), jer to ubrzava zgušnjavanje i bolje očuva vitamine.

 

Marmeladu i džem punite po mogućnosti u manje tegle, tj. one od pola kilograma, jer u takvim teglama se sadržaj brže zgusne. Zavisno od vrste, to može da traje do 14 dana.

 

 

 

Marmelade i džemove trošimo prvenstveno za doručak. To treba da imamo u vidu kad planiramo potrebne količine. Već otvorena tegla treba da se potroši, po mogućnosti, unutar jedne sedmice, a cela zaliha, uključujuči i želee, treba da istraje do sledećeg leta. Ne treba pri tom da zaboravimo da u toku zime, pa čak i u proleće, možemo da pravimo marmelade i džemove od jagodičastog voća koje smo privremeno duboko zamrzli, kao i od agruma.

 

 

A ne smemo ni da zaboravimo količine koje će nam biti potrebne za kolače i torte.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »