Sve o SUŠENOM VOĆU a da niste znali

Sve o SUŠENOM VOĆU a da niste znali
SUŠENO VOĆE
To je najstariji, najlakši i najsigurniji način spremanja povrća i voća (za zimu), jer bakterije koje uzrokuju kvarenje ne mogu živeti ni razmnožavati se bez vode. Sušiti možete na suncu ili kraj izvora toplote, ali to ni kako ne sme ići prebrzo.
Pored toga je bitno da svaki komadić ima oko sebe dovoljno vazduha koji struji. (U rerni moraju npr. vrata biti otvorena, a zagrevanje najmanje). Sasvim osušeno voće i povrče neka još ne koliko dana stoji rašireno u stanu, tek tada ga spremite u kese ili kutije.
Slikovni rezultat za sušeno voće
Neke vrste voća i povrća valja pre sušenja blanširati, a to će i očuvati boju. Pustite da se dobro ocede i sasvim osuše. Povrće i voće možete nanizati na konac ili još bolje nabosti na štapiće pazeći da se komadići ne dodiruju. Sitnije komade možete sušiti tako da iznad sandučića prostrete gazu na koju poslažete voće ili povrće.
Zimi ga poslužite najčešće skuvano: najpre ga dobro operite i stavite da se nekoliko sati (najbolje preko noći) kvasi u vodi. Zatim dodajte malo šećera i postepeno zagrevajte do 60 stepeni.
SUŠENE OSKORUŠE
Oskoruše se dosta retko jedu sveže, dok su suve dobre za kuvanje čaja, te kao dodatak drugim kompotima. Uberite još zelene oskoruše, raspolovite ih i nanižite na konac. Razapnite konac i sušite oskoruše na suncu.
Možete ih staviti na lim, pa sušiti na posve slaboj vatri u otvorenoj rerni.
SUŠENE JABUKE I KRUŠKE
Jabuke odaberite slatke ili nakisele. Operite ih, pa narežite na kriške ili tanke kolutove. Ogulite ih, izvadite im tvrdu sredinu s košticama. Dobro ih obrišite, poslažite na dasku pazeći da se ne dodiruju. Sušite ih na vazduhu, u hladovini ili u rerni na najnižoj temperaturi 3-4 dana. Kruške se jednako tako pripremaju, samo ih nemojte guliti. Dovoljno ih je prerezati napola.
SUVE ŠLJIVE
Šljive moraju biti sasvim zrele i velike, jer se sušenjem jako smanje. Ako želite, možete im oprezno izvaditi košticu. Možete ih sasušiti na suncu ili u rerni, a može i naizmeníčno, U rerni mora biti stalna temperatura od 40° stepeni pri prvom sušenju a zatim sve toplije da poslednje sušenje bude na 80° stepeni.
Po želji možete pre sušenja na trenutak šljive spustiti u kipuću vodu
SUŠENJE KAMILICE
Kamilica cveta celoga leta. Uberite samo cvetne glavice, rasprostrite ih u hladu da se sasvim osuše. Spremite ih u tegle koje se mogu dobro zatvoriti
SUŠENE BRESKVE
Odaberite žute, zrele, ali ne premekane breskve. Nemojte ih guliti, već podelite na četiri dela. Poslažite na čiste krpe i sušite na suncu. Svako veče unesite unutra. Suve stavite u tegle.
LIMUNOV ŠEĆER
Za oko 2 tegle (male) po 100 ccm,
kore od 5 limunova,
150 gr. šečera
Limunove operite vrućom vodom, potpuno ih osušite, a zatim na sitno rende ostružite žuti deo kore. Pomešajte sa šečerom i napunite teglice. Žutu koru možete i tanko da oljuštite i da je zajedno sa šećerom stavite u teglice.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »