Ukiseljeno povrće – Najstariji način pripremanja zimnice

Ukiseljeno povrće –  Najstariji način pripremanja zimnice

UKISELJENO POVRĆE

 

 

Možemo slobodno tvrditi da se takoreći svako povrće može ukiseliti, te je tako pripremljena zimnica vrlo omiljena. Očito se smatra da je kiseljenje najstariji način pripremanja zimnice. Povrće se može ukiseliti na dva načina u slanoj vodi ili u razblaženom sirćetu.

Povrće se kiseli u slanoj vodi, tako da se u njoj drži sve dok se ne ukiseli. Neko se povrće ukiseli za desetak dana, dok je drugome za to potrebno i više nedelja, što zavisi od veličine i vrste povrća.

 

U slanoj vodi se stvara  kiselina koja štiti povrće od kvarenja. Doduše, boja povrća se pri tome promeni, a često i ukus. Drugi način je da povrće stavite u razblaženi posoljeni ocat (sirće), jer kisela sredina sprečava stvaranje i razmnožavanje mikroba.

 

 

 

Slikovni rezultat za UKISELJENO POVRĆE

 

 

 

Sirće možete začiniti raznim začinima i mirisnim travama. Povrće za kiseljenje nemojte rezati na komade, ako to nije propisano. Narezani veliki krastavci, na primer, pustiti će sok i tako razrediti sirće. Neke vrste povrća možete najpre natrljati sa solju i ostaviti da stoje 24 sata, a tek tada skuvati u kipućem sirćetu.

 

Ukiseljeno povrće na stavljajte u tegle koje se zatvaraju metalnim zatvaračem. Bolje ih je zatvoriti celo- fanom ili pergamentom. Ukiseliti, tj. zaliti sirčetom (u tom slučaju obično vinskim) možete i razno voće, dinje, višnje, šljive, kruške i drugo. Sirćetu dodajte šećer, limunov sok i neku mirođiju (npr. cimet). Skuvano povrće i voće stavite u teglu i zalijte sirćetom.

 

Sirće mora sasvim pokriti povrće. Prema nekim receptima na ohlađeno dodajte sloj ulja koji će sprečiti dodir sa zrakom. Zavežite i spremite na suvo i tamno mesto. Cele paprike, krastavce, masline i drugo deblje i tvrde povrće na više mesta nabodite čistom, nerđajućom čačkalicom, da sirće dobro prodre unutra. Ako ne želite da začini ostanu u sirćetu, onda ih zdrobite, zavežite u gazu i prokuvajte u njemu.

 

 

Kad kuvanje završi, gazu samo izvucite, pa tako sirće ne morate cediti. Sirće začinimo mirođijama i mirisnim travama i tako će dati poseban ukus vašoj zimnici.

Odaberite ih prema ukusu i prokuvajte u sirćetu.

 

Na primer ovako:

MIRISNO SIRĆE ,VRLO KISELO: Na litru razblaženog siréeta stavite 4 klinčića, 2 lovorova lista, malo majčine dušice, mažurana, muškatni oraščić, koricu cimeta, 12 zrna bibera, kozlac, 15 grama soli.

 

Sve to prokuvajte i ostavite da stoji dva sata a onda ocedite.

Odgovara za sve vrste povrća, nekima dodajte hren.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »