– Već je isključeno šest velikih kotlovnica, a očekuje se isključenje i svih ostalih kotlovskih postrojenja. U vezi s tim možemo očekivati da će veliki broj građana ostati bez grijanja već sutra – saopćili su.

Kako dodaju, s obzirom na to da su određene količine alternativnih goriva zbog istog problema potrošene tokom proteklog perioda, a kako se u narednom periodu očekuju izuzetno niske temperature, KJKP Toplane Sarajevo nemaju dovoljne količine goriva kako bi obavljali zagrijavanje putem alternativnog goriva.

– Ukoliko se u toku sutrašnjeg dana ne steknu uvjeti za normalizaciju isporuke prirodnog gasa, naši korisnici neće imati redovnu isporuku toplotne energije – zaključili su.

 

 

 

 

KJKP Sarajevogas saopćio je da i danas ima ograničenu isporuku gasa od dobavljača Energoinvesta d.d. Sarajevo, koja nije dovoljna za snabdjevanje svih kupaca u Kantonu Sarajevo, posebno u periodu kad dolazi do značajnog pada temperature kao što je najavljeno za naredne dane.

– Da bi se očuvao gasni sistem i osiguralo snabdjevanje gasom kupaca, koji nemaju mogućnost korištenje alternativnih goriva, ekipe KJKP Sarajevogas su u dogovoru sa KJKP Toplane Sarajevo na terenu i sa gasnog sistema isključuju sve kotlovnice koje mogu koristiti lož ulje – naveli su.

Danas su, kako dodaju, informisani i svi veliki privredni i poslovni subjekti koji imaju tu mogućnost, da od sutra koriste isključivo alternativna goriva.

– To je neophodno jer u slučaju pada pritiska u gasnom sistemu ispod granice funkcionalnosti odnosno nesrazmjerne potrošnje prirodnog gasa, u odnosu na ograničene količine koje su na raspolaganju, može doći do dugoročnog prekida isporuke za 60.000 individualnih potrošača u Kantonu Sarajevo koji nemaju mogućnost korištenja alternativnih goriva. Apelujemo na sve potrošače da racionaliziraju potrošnju – navodi se u saopćenju Sarajevogasa.

Kako naglašavaju, nestabilnosti gasnog sistema doprinjiela je i dvostruko veća potrošnja ArcelorMittala, u odnosu na uobičajenu, što predstavlja problem u situaciji kad Energoinvest za FBiH isporučuje ograničene količine gasa.

– Ako se steknu uvjeti za isporuku dovoljnih količina gasa, svi potrošači će biti na vrijeme informisani. O svemu je obaviješteno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrkture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS – saopćio je Sarajevogas.