NJEMAČKI LJEKARI SE BOGATE VAKCINIŠUĆI LJUDE!

NJEMAČKI LJEKARI SE BOGATE VAKCINIŠUĆI LJUDE!

U Njemačkoj liječnici dobivaju čak 28 eura za svakog pacijenta kojeg su cijepili protiv korone. I to sve plaćaju porezni obveznici. Zašto je država omogućila bogaćenje bogatih, piše DW.

Pandemija košta državu, dakle građane, mnogo novca. I to je u redu, kada je medicinski, ekonomski i društveno neophodno. Ali to ne znači da bi pojedine grupe zaposlenih trebale tek tako dobivati poklone na račun svih nas.

Krajem ljeta su širom Njemačke zatvarani su centri za cijepljenje. No onda je na red došla booster doza cjepiva.Grozničavo se razmišljalo kako da što više ljudi što prije primi tu treću dozu.

 

 

Ekstremno visoke naknade

Tadašnji ministar zdravlja Jens Spahn krenuo je najjednostavnijim putem – povećao je naknadu koju liječnici u privatnim ordinacijama dobivaju za svaku dato cjepivo. I to s 20 na 28 eura! Zapanjujuća suma kad se pomisli koliko su male plaće bolničkog osoblja koje mukotrpno radi u doba korone.

Liječnici s vlastitim ordinacijama u Njemačkoj ionako spadaju u najbolje stojeće grupe. Kad se odbiju troškovi, njima ostaje između 200 i 250 tisuća eura bruto zarade godišnje. Neki specijalisti zarađuju i do 400 tisuća eura.

Ali ni tu nije kraj. Novi socijaldemokratski ministar zdravlja Karl Lauterbach podigao je naknadu liječnicima za svako cijepljenje na čak 36 eura, za razdoblje oko Nove godine. To jedva da je itko i primijetio.

Taj iznos je dekadentan kada se usporedi s naknadom za druga cijepljenja. Recimo, za svako cijepljenje protiv gripe liječnici dobivaju osam eura, a ono nije ni izbliza tako masovno kao protiv korone. Zašto bi davanje jedne doze sad najednom višestruko poskupjelo?

Liječnici će naći opravdanja: te mnogo papirologije, komplicirano planiranje termina, razgovori s pacijentima, velika odgovornost… ali zar to nije svakodnevni posao liječnika?

 

 

 

Zdravstvena osiguranja protiv

Trik je u tome što troškove ne pokrivaju zdravstvena osiguranja koja bi se teško složila s ovako masnom zaradom liječnika. Ne, ove naknade isplaćuje Savezni zavod za socijalnu skrb, dakle država. To jest, njemački porezni obveznik.

Udruga zdravstvenih osiguranja je priopćila kako primjerenim smatra naknadu od pet do deset eura po cijepljenju. Dakle, jedva trećinu sume koju velikodušno plaća država. I to priopćenje je jedva tko primijetio.

Mogu li se liječnici motivirati samo ako im se da mnogo novca? Oni su položili zakletvu da će pomagati ljudima – tu nije bilo ni riječi o tome da će iskoristiti pandemijsku krizu da se obogate.

 

ÄrztInnen im Impfzentrum: Die Kasse klingelt - Ausgabe 521

 

Mnogi bi cijepili i za manje

Doduše, nije fer paušalno osuđivati. Mnogi liječnici u ordinacijama kažu da bi provodili cijepljenja i za mnogo manje novca.

Neki su se svojevremeno prijavili da volontiraju u centrima za cijepljenja, a tek su onda saznali da savezne pokrajine to plaćaju i vrtoglavih 175 eura po satu!To je propast politike – toliko plaćati liječnike kojima taj novac ni ne treba niti ga žele.

Previsoke naknade koriste samo onim liječnicima koji u cijepljenju vide biznis. Mnogi građani su zbog korone trpjeli gubitke, smanjivane su im zarade ili su gubili posao. Sada svojim porezima plaćaju preskupo cijepljenje. To nije ni pravedno ni solidarno.

Pitanje je bi li nam stvarno propala kampanja cijepljenja protiv korone da liječnici dobivaju naknadu kao i za bilo koje drugo cjepivo prije ove pandemije? Vjerojatno ne bi. A ako bi zbog toga propala, bar bismo saznali gdje živimo.

 

 

 

 

izvor: DW

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »