Treba li beba piti nešto drugo osim mlijeka?

Treba li beba piti nešto drugo osim mlijeka?

Dojenje odnosno hranjenje bebe na bočicu adaptiranim mlijekom zadovoljava djetetove potrebe za hranom i za tekućinom u prvih četiri do šest mjeseci

 

 

 

Svejedno je dojite li dijete ili hranite na bočicu, zasigurno ste se pitali trebate li djetetu dati nešto za piti? Ako da, što mu dati da pije, vodu, čajeve ili sok? Pitanje i nije tako nelogično, ako mlijeko računamo kao djetetovu hranu. Naravno da beba treba nešto i popiti. Međutim, majčino mlijeko kao i adaptirano mlijeko jest hranjiva tekućina. Ova posljednja riječ govori mnogo o ovoj bebinoj hrani.

Ona je tekućina pa stoga dojenje odnosno hranjenje bebe na bočicu adaptiranim mlijekom zadovoljava djetetove potrebe za hranom i za tekućinom u prvih četiri do šest mjeseci. Zato u prvo vrijeme djetetu nije potrebno davati dodatne tekućine.

Iznimka mogu biti vrlo topli dani kad beba gubi dosta tekućine putem kože te hranjenje na bočicu.

Naime, adaptirana mlijeka su kalorijski jača i zasitnija te često sadržavaju nešto više minerala od majčinog mlijeka. Minerali, međutim, mogu izazivati žeđ. Zato bebi na bočici možete katkad ponuditi i malo vode, ali obavezno tek nakon obroka.

Kad krene dohrana, uvodi se i dodatno piće. Ponudite djetetu tekućinu uz svaki obrok. Ako ste djetetu kašicom zamijenili dva obroka mlijeka dnevno to piće možda ni sada neće biti važan izvor tekućine. Ono kroz mlijeko dobiva još uvijek dovoljno tekućine, no na taj način ćete privikavati dijete piti i nešto drugo osim mlijeka. Dijete, također, tek mora učiti kako piti i stvoriti naviku da pije. Dijete bi u ovom razdoblju trebalo popiti do 200 ml tekućine dnevno.

Što više obroka kašice uvodite i obroci mlijeka se smanjuju to će dijete piti više dodatne tekućine. Dijete koje ima tri obroka kašice na dan trebalo bi popiti najmanje 400 ml tekućine na dan.

 

 

 

 

Što bi beba trebala piti?

1. Voda iz česme – Iako je voda iz česme čista i sigurna, najbolje je do djetetovog šestog mjeseca prokuhati je

2. Mineralna voda – Prednost dajte mineralnoj vodi bez mjehurića koji mogu izazvati napuhavanje i nagristi bebine desni.

3. Nezaslađeni čaj – Želite li djetetu malo promijeniti napitak ili ono ne želi piti vodu, ponudite mu voćne čajeve.

4. Čisti sokovi – Sokovi nisu primjereno piće za bebe. Sadržavaju visoke razine šećera, bogati su kalorijama i pospješuju razvoj karijesa čak i kad zubići još nisu izašli. Isto vrijedi i za sok od mrkve. Zato dajte sokove djetetu samo razrijeđene s vodom

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »