Deset posto testiranih vozača bilo je pijano!

Deset posto testiranih vozača bilo je pijano!

Broj alkoholiziranih vozača povećan je ove godine za čak 18,6 posto u odnosu na prošlu <195> Među onima koji imaju iznad 1,5 promila alkohola u krvi, nalazi se i veliki broj žena

2.666 osoba vozilo je pod utjecajem alkohola u prvih 11 mjeseci ove godine

Čak 10 posto vozača kontroliranih tokom proteklog vikenda na području Tuzlanskog kantona, upravljalo je automobilima u alkoholiziranom stanju, a osmero ih je privedeno u službene prostorije do otrežnjenja, jer je testiranjem utvrđeno kako imaju iznad 1,5 promila alkohola u krvi. Kontrolirana su ukupno 344 vozača, a 34 su vozila pijana.

 

 

 

 

 

 Novčane kazne

– Broj vozača u alkoholiziranom stanju u 11 mjeseci 2018. godine povećan je za čak 18,6 posto u odnosu na prošlu godinu. Od 2.666 osoba koje su vozile pod utjecajem alkohola, 628 ih je privedeno u službene prostorije do otrežnjenja – kaže za “Avaz” Izudin Šarić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Znaju svi, pa i policajci, da je broj pijanih vozača na cestama daleko veći, jer je, generalno, nemoguće zaustaviti svaki automobil i uraditi alkotestiranje svakog vozača. Među vozačima koji imaju iznad 1,5 promila alkohola u krvi, nalazi se i veliki broj žena.

– Vozači poslije otrežnjenja napuštaju službene prostorije, dobiju novčane kazne i kaznene bodove i to je to – kaže Šarić.

 

 

 

 Dvije nesreće

U Tuzli su u decembru ove godine zabilježene dvije teške saobraćajne nesreće, u kojima su glavni vinovnici bili pijani vozači. Samo pukom srećom niko nije poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Doma mladih i na pješačkom prijelazu kod hotela “Tuzla”. Alkotestiranjem je utvrđeno da su vozači imali 1,6, odnosno 2,2 promila alkohola u krvi. Obojica su nakon otrežnjenja puštena kućama.

 

 

 

Zašto TK nema jedinicu za saobraćaj?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona već duži period nema jedinicu za saobraćaj, čiji bi pripadnici bili konstantno na terenu. Ovako se u sklopu redovnih dužnosti angažiraju službenici MUP-a TK koji u dnevnom opisu posla dobiju zadatak da sat ili dva provedu u kontroli saobraćaja, što je apsolutno premalo. Zbog nepostojanja jedinice za saobraćaj, MUP TK nema tzv. presretače, kao, recimo, u Sarajevskom kantonu, a samo u ljetnom periodu tu vrstu poslova obavljaju službenici na motociklima.

 2,188 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »