Top 8 namirnica koje tjeraju gripu, viroze i druge zimske boljke(video)

Top 8 namirnica koje tjeraju gripu, viroze i druge zimske boljke(video)

Pametnim izborom namirnica ove se zimske “radosti” mogu ublažiti, pa i izbjeći. Ta teorija proslavila je i jednog od danas vodećih britanskih nutricionista, Dale Pinnocka.

iStock 878671231

 

Otkrijete li snagu prirodne ljekarne, možete značajno ojačati imunitet. Ta je činjenica poznata još od pamtivijeka. Već se u ayurvedi, drevnoj indijskoj znanosti o životu, zdravlju i dugovječnosti hrana ne smatra samo gorivom koje nam daje energiju, nego ona igra presudnu ulogu u očuvanju zdravlja, zbog čega se smatra lijekom.

I Dale Pinnock, jedan od vodećih britanskih nutricionista, u bestseleru The Medicinal Chef: Eat Your Way to Better Health (Zdravi kuhar: hrana kao put do boljeg zdravlja) smatra kako je hrana puno više od makronutrijenata (masti, vlakna, ugljikohidrati i lanci bjelančevina), a za odvijanje kemijskih reakcija ključnom proglašava rafiniranu, složenu “igru” mikronutrijenata (vitamina, minerala, elemenata u tragovima, esencijalnih masnih kiselina…).

Što se imuniteta tiče, Dale Pinnock, među prvih osam namirnica svrstava: goji bobice, luk, shiitake gljive, krumpir, maslinovo ulje, čili papričice, češnjak i đumbir, a evo i zašto.

 

Goji bobice

Sadrže rijedak tip velikih šećernih molekula poznatih kao polisaharidi za koje je ustanovljeno da potiču proizvodnju bijelih krvnih stanica – glavnih stožera imunosistema. Da biste lakše i brže prebrodili zimske gripe i viroze, ali i ojačali imunosistem, konzumirajte ih svakodnevno.

 

Luk

Znamo da čisti oči i dišne puteve jer plačemo dok ga čistimo. To u svakodnevnoj kuhinji nezamjenjivo povrće bogato je kvercetin, koji ima blago, ali učinkovito antihistaminsko djelovanje zbog čega olakšava simptome alergija, ali i začepljenog nosa i suznih očiju kod viroza i hunjavice.

Kako je bogat i snažnim probiotikom inulinom, obnavlja i povećava broj dobrih bakterija u crijevima i želucu zaslužnih za učinkovitu probavu, zbog čega je blagotvoran u teškoj zimskoj hrani.

 

Shiitake gljive

Među rijetkim su gljivama koje sadrže polisaharide, odnosno beta-glukan koji, prema istraživanjima, najjače djeluje na imuno sustav. Konzumiranje ovih gljiva potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, kao i snagu njihova djelovanja u borbi protiv patogenih stanica. I mala količina ovih gljiva ako ih konzumirate svakodnevno dovoljna je za jačanje imunosustava.

 

Slatki krumpir

Sadrži specifičnu vrstu tzv. skladišnih proteina, koje biljka koristi kao svoju hranu, a koji također potiču proizvodnju bijelih krvnih stanica – vojske zdravog imuniteta.

iStock 878673958
FOTO: ISTOCKIako nisu na ovom popisu, sokovi od zelenog lisnatog povrća, bogati željezom, uvijek su dobra ideja.

Maslinovo ulje

Stoljećima u brojnim kulturama uživa reputaciju ulja koje liječi, što potvrđuju i suvremena istraživanja. Sadrži veliku koncentraciju omega-9 masnih kiselina koje smanjuju razinu kolesterola i jačaju ravnotežu između dobrog (LDL) i lošeg (HDL) kolesterola. Sadrži i jake antioksidanse – polifenole, koji djeluju blagotvorno ako ih svakodnevno konzumiramo čak i u vrlo malim količinama, a koji ublažavaju stres i jačaju prirodne mehanizme obrane organizma.

Čili papričice

Snažan fitokemijski spoj zvan kapsaicin zaslužan je za „vrući“ status ovih papričica, jer potiče širenje krvnih žila i pomaže slobodnijem protoku krvi, što posljedično smanjuje krvni tlak i pritisak krvi na stijenke arterija, ali i pojačava cirkulaciju, s kojom u ovim zimskim danima mnogi muku muče. Svakoga dana pomiješajte dvije žličice čili papričica u toploj vodi s medom, i konzumirajte.

 

Češnjak

Sadrži snažan sastojak ajoen koji je u sprezi s mehanizmima koji reguliraju protok krvi pa će, konzumirate li ga na dnevnoj bazi, djelovati protiv srčanog udara. A zahvaljujući svojim esencijalnim uljima (kojima može zahvaliti svoj miris), koja uništavaju viruse i bakterije, snažan je prirodni lijek protiv prehlade, viroza i gripe. Ta su ulja idealan štit protiv virusa i bakterija koje unosimo u organizam respiratornim putem.

Đumbir

Ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva, a zbog antihistaminskog djelovanja koristi se i prilikom liječenja alergija pa je bez njega borba s virusima i bakterijama nesumnjivo teža. Idealan je za zimu i zbog reputacije korisnog pripravka za tretiranje mučnina i poticanje probavnih sokova.

 

index fit

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »