ŠKOLA DUGOVJEČNOSTI: Pomoću ruskog testa odredite koliko vam je tijelo očuvano

ŠKOLA DUGOVJEČNOSTI: Pomoću ruskog testa odredite koliko vam je tijelo očuvano

Podijeli

Starost se ne mjeri rodnim listom, već po stanju kičme, zglobova, srca, pluća i mozga

Svako od nas primjetio je da ljudi istih godina ne izgledaju isto. Neki u svojim četrdesetim izgledaju već sasvim „propalo“, dok drugi i sa 60 ostavljaju utisak očuvane, energične osobe pune života. Kad je riječ o biološkoj starosti, ohrabruje činjenica da naše zdravlje ne zavisi od broja godina koje smo proživjeli, nego od stepena iskorištenosti našeg organizma.

Slikovni rezultat za unuka cerka baka

Apsolutno tačan sistem mjerenja biološke starosti ne postoji, međutim, pomoću određenih ruskih testova čak i kod kuće možete utvrditi koliko je vaše tijelo istrošeno, odnosno očuvano. Rezultat ovih testova pomoći će vam da shvatite kojoj strosnoj grupi zaista pripadate te da u skladu s tim djelujete.

Pokretljivost kičme

Nagnite tijelo naprijed, blago savijte koljena. Ukoliko vaša starost odgovara osobi od 20 do 30 godina, vi ćete cijele dlanove moći da stavite na pod. Neko sa 40 godina moći će da dohvati pod vrhovima pristiju, dok onaj od 50 godina može dohvatiti pola potkoljenice. Drugi način da provjerite pokretljivost kičme jesu nakloni naprijed – koliko možete da ih uradite za minut.

 

 

Brzina reakcije

Da biste uradili ovaj test, potreban vam je pomoćnik. Zamolite nekoga da uzme u ruku lenjir od 50 cm. Treba da ga drži iznad naše šake, vertikalno za kraj gdje je nula, i da ga okrene ka podu. Na vaš znak pomoćnik treba da ispusti lenjir, a vi što prije da ga uhvatite između kažiprsta i srednjeg prsta. Brzinu reakcije mjerite po podjeljcima na lenjiru – na kojoj su se udaljenosti od nule našli vaši prsti.

Ravnoteža

Treba da zatvorite oči i da se potrudite da stojite na jednoj nozi (drugu nogu podignite 10 cm od poda). starost se određuje na osnovu toga koliko dugo možete da održite ravnotežu.

 

 

 

Periferni krvni sudovi

Palcem i kažiprstom uhvatite dio kože na gornjoj strani drugog dlana, stisnite je i držite pet sekundi, pa pustite. Na koži će se pojaviti bijela mrlja. Obratite pažnju na to za koje će vrijeme ona nestati. Brzina nestanka bijele mrlje govori o stanju vaše periferne cirkulacije.

Zdrava pluća

Stanje pluća provjerava se tako što s najveće moguće udaljenosti duhnete i ugasite svijeću.

Postoji i test kojim se određuje biološka starost po broju udaha. Da biste to uradili, treba da prebrojite koliko ciklusa (od dubokog udaha do potpunog izdaha) napravite tokom jedne minute.

 

 

 

Očuvanost zglobova

Stavite ruke iza leđa tako da jedna ide preko suprotnog ramena, a druga odozdo. Uhvatite se za šake na leđima, u nivou lopatica. Kod dvadesetogodišnje osobe to je moguće uraditi bez problema. Sa 30 godina uspjećete da dodirnete prste. Četrdesetogodišnjaci će moći da približe ruke na kraće rastojanje, ali bez dodira. Čovjeku koji je stariji od 50 godina teško je čak i da postavi ruke u traženi položaj na leđima.

 

 

 

Centralni nervni sistem

Za ovaj test potrebna je mala priprema. Zamolite pomoćnika da vam na listu papira nacrta tablicu koja ima po pet redova i pet kolona, tako da dobijete 25 polja. Neka pomoćnik nasumice rasporedi sve brojeve od 1 do 25. Vaš zadatak je da uzmete olovku i da, uz pomoćnikovu kontrolu, što brže napišete tačkice pored brojeva, ali po njihovom redosljedu.

Ukoliko imate 20 godina, za to vam neće trebati više od 35 sekundi. Sa 30 malo više – od 35 do 40 sekundi. Ako imate 40, zadržaćete se između 41 i 50 sekundi, dok će 50-godišnjaku biti potrebno više od 60 sekundi.

 

 

 

Libido

Ukorjenjeno je mišljenje da broj uspješno realizovanih seksusalnih odnosa tokom nedjelje govori o mladosti muškog organizma. Međutim, to je nezahvalan parametar budući da razni faktori utiču na polni odnos. Dosta je šala i anegdota u vezi s tim, te u ispravnost ovakvog stava nećemo sumnjati, ali smo sigurni da smijeh, pozitivan stav i živost duha mogu biti samo potvrda mladosti.

 

 

 

Napomena: Organi i sistemi u organizmu s vremenom se troše, ali nejednako. Zbog toga navedeni testovi mogu pokazati različitu biološku starost. Kako biste saznali pravi rezultat, nekoliko puta uradite testove i izračunajte srednju aritmetičku vrijednost. Brzina trošenja našeg organizma zavisi od mnogih faktora. Tijelo nam stari zbog bolesti, stresova, loših navika, teških fizičkih poslova i, naravno, zbog ekološki loših uslova, sjedećeg načina života i dr. Čovjek rijetko kad može da izbjegne životne probleme i tuge, ali je sigurno u stanju da brine o svom zdravlju. Ne zaboravite da svako od nas ima šansu da do duboke starosti očuva tjelesnu snagu, mentalnu oštrinu i dobru radnu sposobnost.

(aura.ba)

 2,919 total views,  2 views today

Podijeli

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »