Maska od ječma briše godine sa lica (Recept)

Maska od ječma briše godine sa lica (Recept)

Jedan od najcenjenijih travara prošlog vijeka, kao hitnu pomoć protiv bora preporučuje masku i napitak od ječma a nauka danas nalazi potpuno opravdanje o ulozi ječma u podmlađivanju.

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2018/02/djevojka-lice-freepik.jpg

 

Ječam obiluje nezasićenim masnim kiselinama. Sadrži vitamine A, D, E i veće količine vitamina B12 (koji je inače redak u biljkama). Bogat je i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, cinka, gvožđa, fosfora, kobalta, fluora i joda. Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5), koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i polnih hormona.

 

 

 

Ječam sadrži lignane koji imitiraju estrogen i na taj način utiču na zdraviji izgled kože. Lignani su fitoestrogeni koji podstiču proizvodnju kolagena. Njih dobijate ispijanjem procijeđene tečnosti. Viša prisutnost lignana u krvotoku je povezana sa mladolikim izgledom i smanjenim rizikom od raka dojke. U ječmu je prisutna i azelaična kiselina koja je veoma interesantna kozmetičkoj industriji zbog efekta koji ima na izbjeljivanje kože i smanjivanje hiperpigmentacija pri spoljašnoj upotrebi. Azelaična kiselina inhibira tirozinazu, enzim koji uzrokuje proizvodnju melanina i time pojavu mrlja.

Napitak od ječma bogat je antioksidansima. U jednoj studiji otkriveno je da su ovi antioksidanti djelotvorni u prevenciji peroksinitrita, radikala koji napada tkivo kože i uzrokuje oštećenje DNA – glavni razlog bora. Ječam obiluje selenom i cinkom, mineralima koji se u našem tijelu nalaze u vrlo malim količinama, ali su, kao i mnogi drugi mikroelementi, vrlo bitni za normalno funkcionisanje organizma. Oni su prvenstveno ključni za diobu ćelija, enzimsko delovanje jetre i drugih organa, u jačanju imuniteta i za uklanjanje otrova iz organizma. Mineral selen pomaže u održavanju elastičnosti kože jer štiti od slobodnih radikala. Ječam poboljšava tonus kože i smanjuje zatezanje što čini kožu podatnijom i mladolikijom. Njegovi antioksidansi odlažu pojavu prvih znakova starosti. Dok visok procenat cinka ubrzava procese zacjeljivanja kože i tkiva. Ječam ima i detoksikacijski učinak na čitav organizam što je takođe bitno za postizanje ljepšeg tena.

 

 

 

Maska za lice protiv bora
Sastojci: 200 gr ječma, oblozi, gaza

Priprema: u litržar vode kuvajte 200 grama (najbolje preko noći namočenog) ječmenog zrnevlja (oko 1 sat). Zgnječite ga u kašu i pasirajte kroz fino platno, gazu. Skupite procijeđenu tečnost. (Dakle, sada imate kašu i procijeđenu tečnost.) Kašu nanesite na lice i držite 20 minuta. Očistite lice. Zatim stavite na lice obloge od procijeđene tečnosti (držite ih nekih 15-tak min) i popijte 1 čašu te tečnosti. Ponavljajte ovo jednom nedjeljno.

 

 

 

 

aura.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »