Sajda Piro iz okoline Tešnja prima penziju od tri KM. Ovo je njena priča!

Sajda Piro iz okoline Tešnja prima penziju od tri KM. Ovo je njena priča!

Sajda Piro iz Džemilić Planja kod Tešnja prima penziju od tri KM. Fotografiju čeka od penzije na Facebooku objavio je njen sin.

 

 

– Draga, uvažena gospodo evropskog Tešnja i evropske Bosne i Hercegovine, ovo je penzija od moje majke, koja svaki put kad joj donese poštar, istu 0plače. Zašto, državo? Zašto, Tešnju? Pitam, zašto radite ovakve stvari?

Molim vas ovim putem da i ovaj jad od penzije ukinete da je ne podsjeća na krv mog babe u 0dbrani jedne nam jedine Bosne i Hercegovine – napisao je Sajdin sin na Facebooku.

 

 

 

 

Sajda je udovica komandira interventne čete Tešanjske brigade ARBiH Adema Pire, zvanog Bijeli, a živi sa sinom Nerminom i njegovom porodicom. Ona je danas, kroz suze, za portal “Avaza” ispričala svoju gorku sudbinu. Njen suprug se borio u ARBiH i sakupio je 13 godina staža. Do posljednjeg dana je radio, a preminuo je u julu 2007. godine.

– Muž mi je preminuo prije 14 godina, mene su penzionisali kako bih imala liječenje. Dali su mi zdravstvenu knjižicu. Penzija mi je bila 1,50 KM, sada je viša. Meni tri marke trebaju da odem do Tešnja, a tolika mi je penzija. Tražila sam objašnjenje, ali ništa. Imam sina. Da nemam njega, prosila bih – kaže ova starica za “Avaz”.

 

 

 

Ističe da i on ima svoju porodicu i djecu o kojima se mora brinuti.

– I on ima troje djece i ženu. Pitala sam ja, tražila odgovore, kako je moguće da imam samo tri marke. Odgovora nema. Kažu mi: “Toliko te sljeduje.” Kažem vam, sin mi pomaže. U socijalnoj službi su mi rekli da ne smijem imati ništa od imovine na sebi da bih dobila veću penziju. A ja imam kuću koja je prepisana na moje ime – kaže Sajda za “Avaz”.

Dodaje da nikada nije tražila sadaku ni milostinju.

– Ne znam, eto, mog muža svi znaju. Znaju koliko je dao za ovu zemlju. Borio se i dobitnik je “Zlatnog ljiljana”. Ovo je tuga – kaže na kraju Sajda Piro.

 

 

 

izvor:

usn1.net

 2,352 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »