RAKIJA, PRIRODNI LIJEK ZA BROJNE ZDRAVSTVENE TEGOBE

RAKIJA, PRIRODNI LIJEK ZA BROJNE ZDRAVSTVENE TEGOBE

 

 

 

Dobra rakija na našim prostorima smatra se nacionalnim pićem, a priče o njenoj ljekovitosti prenose se s koljena na koljeno. Šljivovica i loza najpoznatije su rakije, a kao što im samo ime kaže, nastaju od šljive i loze, odnosno grožđa.

 

 

 

Posebno su popularne razne travarice, koje nastaju dodavanjem ljekovitog bilja rakiji te slatke rakije s dodatkom voća.

S obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, s njenom konzumacijom ipak treba da budemo oprezni, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će zaliječiti određene zdravstvene probleme. “Popij malo rakije, biće ti bolje”, rečenica je koju ste sigurno čuli barem jednom u životu. Pročitajte popis tegoba koje su naši stari decenijama uspješno liječili rakijom, iako, s obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, s konzumacijom ovog napitka ipak treba da budemo oprezni.

 

 

Rakija na drugom mjestu: Znate li koje žestoko piće Hrvati najviše ...

 

BOL U ŽELUCU

Pojeli ste težak obrok, bogat mastima, koji vam je uzrokovao bol u želucu? Čašica šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.

 

 

 

 

ZUBOBOLJA

Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.

 

 

 

 

GRLOBOLJA

Ako je grlobolja, odnosno upala grla, izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s nekoliko kapi propolisa uspješno će dezinfikovati grlo. Takođe će pomoći topli biljni čaj s nekoliko kašičica rakije.

 

 

 

 

BOL U LEĐIMA I UKOČEN VRAT

Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon nekoliko sati. Za tu namjenu posebno se preporučuje komovica, rakija koja se dobija iz ostatka voća nakon fermentacije, ali poslužiće i druge rakije. Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata takođe možete sanirati rakijom na isti način.

BOLOVI KOD REUMATSKIH BOLESTI

Među oboljelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.

 

 

 

 

OTEKLINE

Rakija dokazano hladi kožu, pa dobro djeluje na otekline. Možete je umasirati na otečeno područje ili na njega staviti oblogu. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu, stoga obloge kratko držite na otečenom dijelu tijela.

 

 

 

 

LOŠA CIRKULACIJA

Naše bake i djedovi često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju. Probajte!

 

 

 

 

UROLOŠKI PROBLEMI

Rakija s peršunom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

 

 

 

 

MUČNINA U VOŽNJI

Naravno, ovdje rakija pomaže samo punoljetnim suvozačima, jer vozači ne smiju piti dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče s mučninom prilikom vožnje, a rakija će riješiti i ovu tegobu.

 

 

 

 

 

hayat.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »