DRIJEMANJE TOKOM DANA SMANJUJE RIZIK OD SRČANOG I MOŽDANOG UDARA

DRIJEMANJE TOKOM DANA SMANJUJE RIZIK OD SRČANOG I MOŽDANOG UDARA

 

 

 

Povremeno drijemanje tokokm dana, jednom do dvaput sedmično, može gotovo upola smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara, pokazala je švicarska studija.

 

 

 

 

 

 

Naučnici su proučavali vezu između prosječnog trajanja dnevnog sna i njegove učestalosti te rizika od srčanog udara, moždanog udara i zatajenja srca.

U studiji CoLaus, koja je objavljena u časopisu Heart, praćene su navike spavanja 3462 nasumično odabrana stanovnika Lausannea u Švicarskoj, u dobi od 35 do 75 godina, i njihovo zdravstveno stanje kroz pet godina.

 

 

 

 

 

 

 

Više od pola ih je reklo (58 posto, 2014. godine) da nisu spavali tokom dana zadnjih sedam dana, 19 posto je spavalo popodne jednom do dvaput sedmično, dok je 12 posto spavalo po danu tri do pet puta sedmično. Jedanaest posto je spavalo sedmicu ranije šest do sedam puta tokom dana.

U studiji je zaključeno da je povremeno spavanje tokom dana, jednom do dvaput sedmično, povezano s gotovo upola manjim rizikom (48 posto) od srčanog udara, moždanog udara ili zatajenja srca u usporedbi s onima koji nisu povremeno spavali tijekom dana.

 

 

 

 

Dr. Yue Leng i dr. Kristine Yaffe s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu izjavili su da je ta studija izazovno, ali obećavajuće područje s moguće značajnim utjecajem na zdravlje. ‘Iako ostaje više pitanja nego odgovora, vrijeme je da počnemo otkrivati važnost dnevnog drijemanja za zdravo srce.’

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »