Prirodna pomoć kod problema sa hemoroidima

Prirodna pomoć kod problema sa hemoroidima

Hemoroidi, poznatiji pod imenom zlatna žila, su nabrekla tkiva u stijenki danke i anusa, unutar njihovog tkiva nalaze se vene. Hemoroidi se mogu upaliti, zakrvaviti, povećati se ili štrljiti van iz anusa. Hemoroide, koji nastanu u zadnjici odnosno anusu, nazivamo unutrašnji hemoroidi, one koji šrtlje vani nazivamo vanjski hemoroidi.

Slikovni rezultat za hemoroidi

 

 

Hemoroidi mogu nastati zbog češćeg napinjanja pri obavljanju velike nužde, tvrda stolica može samo da pogorša stanje. Mnogo ljudi konzumira jako obrađenu hranu koja ima malo balastnih materija. Posljedica toga je manja količina tvrdog izmeta koji se crijevima kreće teško i polako. Kombinacija tvrde stolice i napora pri obavljanju nužde, je najsigurniji put do hemoroida.

Hemoroidi mogu nastati kao posljedica bolesti jetre odnosno kada ta smetnja prouzrokuje dizanje pritiska u probavnom traktu i trbušnoj šupljini.

Simptomi

Hemoroidi inače zakrvave nakon obavljanja stolice, krvavi budu izmet i toaletni papir. U gorim primjerima se desi, da je krvava i voda u toaletnoj šolji. Količina izgubljene krvi je jako mala i rijetko dovede do anemije.

Hemoroide, kojii štrlje iz anusa treba prstom nježno potiskati nazad, ponekad se sami vrate unutra. Hemoroid može da oteče i postane bolan, ako njegovu površinu grubo diramo ili češemo u njemu nastaje krvni ugrušak. Rjeđe hemoroidi izlučuju sluz i stvaraju osjećaj da debelocrijevo nije poptuno ispražnjeno.

Diagnozu hemoroida ljekar može ustanoviti samo s pregledom anusa i danke. Uz pomoć anoskopije i sigmoidoskopije, isključuje se ozbiljna prijetnja poput tumora.

Liječenje

Liječenje hemoroida je potrebno samo ako oni pokazuju svoje karakteristične simptome. Pomaže ako uzimamo tvari za mekšanje stolice, one pomažu kod odvajanja izmeta i napora koji bi se mogli pojaviti kod obavljanja velike nužde.Krvave hemoroide, možemo liječiti sa ubrizgavanjem tvari koje s grebanjem tkiva hemoroida zatvara vene smještene unutar njih (skleroterapija).

Velike unitrašnje hemoroide ili hemoroide, kod kojih skleroterapija nije uspješna, se liječe tako, da ih podvežu gumenim obručem. Podvezani hemoroid se savije i bezbolno odpadne.

Hemoroide mogu uništavati:  laserima, infracrvenim sjevanjem ili elektrošokovima. Ako je nabrojano liječenje nedovoljno, potrebna je operacija. Kod jako bolnih hemoroida pomažu: tople sjedeće kupke, maziva ili obloge.

Prirodna pomoč kod pojave hemoroida

Da hemoroide ne dobijemo, moramo izbjegavati tvrdu stolicu ili zatvor. Na to možemo uticati s prehranom koja sadrži puno vlakana i naravno, kretanjem. Ako se hemoroidi ipak pojave, možete si pomoći s nekom od navedenih biljaka..

Vještičja ljeska (Hamamelis virginiana)

U apotekama se može kupiti akstrakt vještičje ljeske koji s komadićem vate ili tkanine nanesemo na bolno mesto. Vještičju ljesku (Hamamelis virginiana) u ovakvim primjerima preporučuje veliki broj travara. Vještičja ljeska pomaže ublažiti bol, smanjuje otoke i upale hemoroida.Pomaže kod omekšavanja i hlađenja predjela oko debelog crijeva.

 

 

 

Bodljikava veprina

Jednako kao Vještičja ljeska i Bodljikava veprina pomaže kod problema sa hemoroidima. Sadrži materije koje krijepe mišićne stijenke vena i povećavaju njihovu fleksibilnost. Krv počinje  pravilno kružiri i ne zadržava se u venama hemoroida. Bodljikava veprina pomaže kod ublažavanja boli i smanjuje otoke.

Divlji kesten

I divlji kesten krijepi vene. Većina ga poznaje kao biljku koja pomaže pri liječenju začepljenih vena, ali treba znati da je odlična pomoć za probleme s hemoroidima. Preporučujemo vam, da oboljemo mjesto namažete s kremom na bazi ekstrata divljeg kestena.

Kamilica

Kamilicu inače preporučuju za sve vrste tegoba, ona smanjuje upale i jako je antiseptičko sredstvo. Skuhajte kamilicin čaj, procjeđen pijte ili upotrebljavajte kao obloge.

 

 

 

 

 

aura.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »