Liječenje alkoholizma: ČAJEVI KOJI SUZBIJAJU ŽELJU ZA RAKIJOM

Liječenje alkoholizma: ČAJEVI KOJI SUZBIJAJU ŽELJU ZA RAKIJOM

Liječenje alkoholizma sastoji se u odvikavanju od uzimanja alkohola. U tom teškom i dugotrajnom procesu pomažu, navodno, i neke biljke. Smatra se da one imaju sposobnost suzbijanja želje za alkoholom, čak i kod osoba koje su naviknute na uzimanje alkohola

Alkoholizam nije samo često i prekomjerno uživanje alkohola već i stanje psihičke i fizičke ovisnosti o alkoholu. Njegovo djelovanje na organizam razlikuje se od osobe do osobe, a ovisi o brojnim faktorima, kao što su na primjer tjelesna težina i građa osobe, uzimanje lijekova, naviknutost na konzumiranje alkohola kao i mogućnosti jetre da razgradi alkohol.

 

http://aura.ba//wp-content/uploads/2018/03/alkoholzam-unutra.jpeg

 

Alkohol, sam po sebi, i nije štetan. Štetno je samo uzimanje alkohola u većim količinama. On tada oštećuje u prvom redu srce, krvne žile, mozak i živce, povisuje krvni pritisak te uništava jetru i čitav probavni trakt.

Učinak alkohola na fizičke i mentalne funkcije organizma mijenja se s količinom popijenog alkohola. Sasvim mala količina alkohola u krvi obično izaziva opuštenost i veselje. Što se stanje pijanstva pojačava, osoba sve više gubi kontrolu, a posljedica je često trovanje alkoholom.

Upozoravajući simptomi trovanja alkoholom su nestanak osjećaja euforije, kojeg zamjenjuje stanje tjeskobe, straha, depresije i nemira, velike smetnje u motoričkim funkcijama, zamućeni vid, neosjetljivost na bol, mučnina i povraćanje. Može doći i do nesvjestice, a u posljednjoj fazi trovanja alkoholom nastupaju koma i smrt.

 

 

 

 

Čaj od angelike

POTREBNO JE: 2 kašičice korijena angelike i 2,5 dl hladne vode.

Usitnjeni suhi korijen angelike preliti hladnom vodom, zakuhati i lagano kuhati 2-3 minute. Pokriveno ostaviti da odstoji 5 minuta i procijediti. Nezaslađeni topli čaj uzimati 2-3 puta na dan.

 

 

 

 

Čajna mješavina za suzbijanje želja za alkoholom

POTREBNO JE: 20 g listova ružmarina, 20 g listova timijana, 10 g cvjetova nevena, 10 g sjemenki gorušice, 10 g plodova komorača i 3 dl hladne vode.

Usitnjeno suho bilje, zdrobljene sjemenke gorušice i zdrobljene plodove komorača pomiješati. 1 kašiku čajne mješavine preliti hladnom vodom, zakuhati i kratko prokuhati. Pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procijediti. Topli čaj uzimati 2-4 puta na dan.

 

 

 

 

Prašak od cvjetova vinove loze

Cvjetove vinove loze dobro osušiti i samljeti u prah. Uzimati 2 puta na dan na vrhu noža, ujutro na prazan želudac i naveče prije spavanja.

 

 

 

 

Čaj od pasiflore

POTREBNO JE: 1 čajna kašičica pasiflore i 2,5 dl prokuhane vode.

Usitnjene suhe nadzemne dijelove pasiflore, zajedno s cvjetovima i plodovima, preliti sa 2,5 dl prokuhane vode. Pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procijediti. Čaj uzimati 2-4 puta na dan.

 

 

 

 

 

 

aura.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »