Karmelićanska vodica, recept iz 17. vijeka: Ovako su časne sestre liječile bolesti i doživljavale stotu!

Karmelićanska vodica, recept iz 17. vijeka: Ovako su časne sestre liječile bolesti i doživljavale stotu!

Zbog svojstava koja djeluju pozitivno na tijelo i um, matičnjak se naziva biljkom koja vraća radost vraća radost življenja i snagu. Poseban je i zbog toga je je jedna od malobrojnih biljaka koje su istovremeno ljekovite, mirisne, ukrasne, začinske, aromatične, medonosne i imaju industrijsku primjenu.

Studije su dokazale koliko je matičnjak koristan za ljudsko zdravlje, a lista zbog čega ga je dobro koristiti je podugačka:

http://aura.ba//wp-content/uploads/2017/09/karmelicanska-vodica-tekst2.jpg

 

 

1. Smanjuje stres, nesanicu i napetost

2. Poboljšava koncentraciju

3. Zbog antioksidanata, koji štite stanice tijelo od oštećenja uzrokovanih oksidacijom, pomaže oboljelima od Alchajmerove bolesti da poboljšaju pamćenje

4. Pomaže kod probavnih poremećaja kao što su grčevi, kao i lokalno za herpes na usni

5. Smanjuje glavobolju i visoku temperaturu

6. Ublažava trudničke mučnine i menstrualne grčeve i još mnogo toga.

 

 

 

 

Ekstrakt matičnjaka ima antibakterijska, antivirusna i umirujuća svojstva, a upotrebljava se i kao začin. Listovi matičnjaka imaju blag miris nalik na limun i nanu. Krajem ljeta, na biljki se pojavljuju mali, bijeli cvjetovi puni nektara koji privlače pčele zbog čega joj je latinski naziv Melissa (grč. pčela).

Jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova od matičnjaka je karmelićanska vodica, čiju su recepturu osmislile časne sestre karmelićanke još u Srednjem vijeku.

 

http://aura.ba//wp-content/uploads/2017/09/karmelicanska-vodica.jpg

 

Karmelićanskoj vodici pripisivana su čudotvorna svojstva, a postoje zapisi čak iz 17. veka o ljudima koji su doživeli sto i više godina zbog njene redovne konzumacije tokom doručka.

Karmelićanska vodica je sredstvo za liječenje napetosti, razdraženosti, lupanja srca, migrene, depresije, straha i treme, slabog pamćenja, zamora, a možete je koristiti i kao parfem i za masažu.

Isprobajte recept za karmelićansku vodicu iz zbirke recepata ukrajinske naturopate, doktorke Jelene Svitke.

Sastojci: litar alkohola (votka, rum, konjak ili brendi), 165 g sušenih cvjetnih vrhova matičnjaka, 40 g kore neprskanog limuna, 5 g korena anđelike.

 

 

 

 

Pomiješajte sve sastojke i ostavite da stoji u hladu dvije nedjelje, a nakon toga dodajte 65 g korijandera,12,5 g muskatnog oraščića,12,5 g cimeta i 1,5 g karanfilića.

Ostavite još nedjelju dana u hladu, a nakon toga procijedite u tamnu bocu. Pijte jednu do dvije kašičice dnevno i gledajte kako vam se zdravlje popravlja!

 

 

 

 

aura.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »