PREPOZNAJTE NA VRIJEME SKRIVENE SIMPTOME RAKA BUBREGA

PREPOZNAJTE NA VRIJEME SKRIVENE SIMPTOME RAKA BUBREGA

Određene simptome teških bolesti spremni smo ignorisati sve dok ne postane prekasno za liječenje.

Mnogi ljudi jednostavno ne brinu o opasnostima raka sve dok ne čuju tu strašnu dijagnozu.

 

 

 

 

Ova opaka bolest može se razviti zbog najneobičnijih razloga kao što su umjetne grudi ili prečesto letenje avionom. Ponekad bolest prate i neobični simptomi kao što je bio slučaj s Charlotte Wittman.

Ona je mislila da osip na prsima uzrokuje previše agresivni deterdžent za veš, ali se ispostavilo da je riječ o agresivnom raku dojke.

Svi smo čuli za češće vrste raka, kao što je rak mozga, pluća ili dojke, ali postoje i znatno rjeđe vrste kao što je rak bubrega. Ovakvu vrstu teške bolesti ako je teško dijagnosticirati u ranim fazama zato što praktički nema neke značajne simptome koji bi uzbunili oboljelu osobu.

U kasnijim fazama rak bubrega mogu pratiti: krv u mokraći stalna bol u bokovima ili leđima gubitak apetita gubitak kilograma teški umor iznenadne promjene temperature tijela Glavni uzrok raka su genetske mutacije na staničnoj razini, a mogu biti naslijeđene ili uzrokovane okolinskim faktorima kao što su razne kancerogene tvari, posebno je tu riječ o raznim elementima duhanskog dima.

 

 

 

Pušenje, uključujući čak i neizravno, povećavaju rizik od raka bubrega zato što oni filtriraju krv često zasićenu štetnim tvarima koje su u organizam ušle kroz pluća.

Stariji ljudi, ali i pretili, oboljeli od hipertenzije, limfoma ili s ovisnosti o tabletama protiv bolova spadaju među skupine s povećanim rizikom od raka bubrega. Osim jasnih simptoma bolesti, postoje i skriveni koje smo skloni ignorirati: povećan dijastolički krvni pritisak anemija bolovi s lijeve ili desne strane abdomena oteknuti zglobovi kod muškaraca može biti i riječi o nateknutim venama oko desnog testisa.

 

 

Na širenje raka po drugim organima može ukazivati i otežano disanje, osjećaj boli u kostima i iskašljavanje krvi. Ovakve vrste raka teško je dijagnosticirati na sistematskom ponajviše zbog smještaja bubrega u unutrašnjosti tijela.

Međutim, važno je napomenuti da izlječenje moguće. Obično uključuje kirurško odstranjivanje tkiva i naknadne terapije. Stopa preživljavanja ovakve bolesti je relativno visoka, čak i kod starijih pacijenata.

 

 

 

 

 

 

 

hayat.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »