NAJBOLJA REGULACIJA KRVNOG PRITISKA POSTIŽE SE SA OVIH PET NAMIRNICA

NAJBOLJA REGULACIJA KRVNOG PRITISKA POSTIŽE SE SA OVIH PET NAMIRNICA

 

Visoki pritisak izuzetno je opasan jer će uzrokovati dodatne probleme cijelom organizmu, pa osim što uzimate tablete, trebalo bi i da dobro pazite šta jedete.

 

 

 

 

Sljedećih pet namirnica odlično pomaže u regulaciji pritiska, pa evo šta bi trebalo obavezno da se nađe i na vašem tanjiru!

 

 

1. Borovnice

Prepune su flavonoida, snižavaju nivo lošeg holesterola i regulišu krvni pritisak. Borovnice su skoro uvijek dostupne, a možete ih dodati svakom doručku ili jesti umjesto večere.

 

2. Cvekla

Istraživanje je pokazalo da pacijenti s visokim krvnim pritiskom koji su pili sok od cvekle pokazuju nevjerovatan napredak u snižavanju krvnog pritiska. Druga studija zaključuje kako su za to vjerovatno zaslužni nitrati u soku koji snižavaju pritisak u roku od 24 sata.

 

 

3. Krompir

Kalijum i magnezijum, dva minerala koji pomažu u snižavanju krvnog pritiska, nalaze se u ovoj namirnici. Sadrže i vlakna koja su obavezan sastojak svake zdrave dijete.

 

 

4. Maslinovo ulje

Blagotvorno djeluje na lipide u krvi te takođe smanjuje krvni pritisak. Jedna od studija pokazuje da pritisak postaje niži što više maslinovog ulja koristite, piše metro-portal.rtl.hr.

 

 

5. Tamna čokolada

Sadrži flavonoide koji vene čine elastičnijima, a da konzumacija iste snižava krvni pritisak dokazano je u velikom broju studija. Na dan priuštite sebi oko 15 g tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa.

 

 

 

 

 

 

hayat

 3,356 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »