BH. GRAĐANI DNEVNO POTROŠE 3,7 MILIONA KM NA KAFU, CIGARETE I ALKOHOL

BH. GRAĐANI DNEVNO POTROŠE 3,7 MILIONA KM NA KAFU, CIGARETE I ALKOHOL

 

 

Građani Bosne i Hercegovine godišnje popiju skoro 25 miliona kilograma kafe, te oko 70 miliona litara piva, dok tokom jedne godine ispušimo najmanje 265 miliona paklica cigareta.

Popijemo i značajnu količinu žestokih alkoholnih pića i vina na čiji uvoz, zajedno s pivom, godišnje ukupno potrošimo oko 150 miliona maraka.

A kad se sabere trošak za kafu, alkoholna pića i cigarete dođe se do vrtoglave cifre od preko 1,35 milijardi KM, koje za samo 12 mjeseci damo na ova zadovoljstva.

 

Tako je lani u BiH uvezeno kafe u vrijednosti 112.265.000 KM, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, dok je, s druge strane, na pomenute stotine miliona paklica cigareta potršeno oko 1,1 milijardu KM.

To, praktično, znači, da na alkohol, kafu i cigarete godišnje spiskamo svotu dovoljnu da se, naprimjer, isplati 1,5 miliona prosječnih plata, te čak 3,5 miliona prosječnih penzija.

Ništa čudno, da u državi nema preko 440.000 nezaposlenih, dok za platu ispod prosjeka rade skoro dvije trećine zaposlenih, a desetine hiljada radnika od prvog do prvog preživljavaju od minimalca, piše Srpskainfo.

 

 

Uprkos tome, statistika potvrđuje da za dobru kapljicu mora da se nađe para, a, kad je riječ o alkoholu, najviše trošimo na pivo, koje uglavnom uvozimo iz Hrvatske i Srbije, Slovenije, Crne Gore i Holandije.

Nije teško izračunati da na kafenisanje, konzumaciju alkohola i pušenje dnevno potrošimo skoro 3,7 miliona KM. U prosjeku, građani BiH dnevno popiju skoro 68.500 kilograma kafe i 191.800 litara piva, dok ispuše oko 725.000 kutija cigareta.

 

 

 

 

 

hayat.ba

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »