Posadite biljku novca: Zlatna putavica čisti vazduh i donosi bogatstvo

Posadite biljku novca: Zlatna putavica čisti vazduh i donosi bogatstvo

 

 

Zovu je još “đavolji bršljan” ili “biljka novca” jer se smatra da donosi sreću, ali Epipremnum aureum je danas najpoznatiji po svojoj sposobnosti da prečišćava vazduh. Ova jednostavna puzavica upija čak i formaldehid.

 

Epipremnum aureum ili “zlatna puzavica” jedna je od biljaka koje su postale popularne prije svega zahvaljujući tome što se lako gaji i ne traži neke posebne uslove. Međutim, u posljednje vrijeme sve više dolaze do izražaja blagotvorno dejstvo ove biljke na zdravlje ljudi i “detoksikaciju” zgrada.

 

 

 

 

 

Ona može da ukloni formaldehid iz vazduha, a i mnoge druge štetne hemikalije. Za nas je važna činjenica da se oko 70 odsto detoksikacije organizma obavi preko disanja te je stoga izuzetno bitno da živimo i radimo u prostorijama s čistim vazduhom.

 

 

 

 

Ova robusna puzavica se lako gaji i odgovara joj direktno ili malo zasjenjeno direktno svjetlo, osim tokom jakih vrućina kad sunce može da bukvalno opeče listove. Od količine svjetla zavisiće i količina tamnih i svetlih nijansi na listovima. Epipremnum voli redovno zalivanje, ali ne treba pretjerivati niti korijen treba da ostane dugo u vodi – redovno praznite podmetač. Ako primijetite smeđe mrlje na lišću, treba da pojačate zalivanje i češće vlažite vazduh.

 7,602 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »