Pekara u Italiji počinje da pravi hljeb sa brašnom od INSEKATA

Pekara u Italiji počinje da pravi hljeb sa brašnom od INSEKATA

Italijanska pekara planira da prodaje vekne hleba napravljene od brašna od prerađenih cvrčaka.

Vest dolazi nakon što je Evropska komisija prošlog meseca donela odluku da se delimično odmašćeni i brašnasti kućni cvrčci (acheta domesticus) mogu plasirati i prodavati kao sastojci u hrani u EU. Brašno se ponekad koristi kao aditiv da bi proizvodi bili bogatiji proteinima.

Enriko Murdoko, kuvar koji vodi Teliju, lokalni lanac restorana u Torinu, rekao je italijanskim medijima u ponedeljak da je eksperimentisao sa mešavinom sicilijanskih žitarica tokom testova pečenja kako bi „omekšao ukus“ insekata.

List Korijere dela sera citirao ga je da je posebno zadovoljan „korom i rasponom ukusa“. Rekao je da ga ukus podseća na lešnik.

 

Murdoko očekuje da će regulatori EU dozvoliti lokalnoj farmi, koja uvozi brašno od cvrčaka iz Vijetnama i prodaje ga kao hranu za životinje, da takođe pravi brašno za ljudsku ishranu. „Želim da svoj hleb pustim u proizvodnju početkom marta“, objasnio je. On je dodao da će zbog većih troškova proizvodnje i zbog toga što će se hleb praviti po narudžbi, cena biti oko 18-20 evra po kilogramu. “Svestan sam da će to biti niša proizvoda.”

Prerađeni cvrčci se već koriste kao sastojci u nekim zemljama EU. Falco, kompanija sa sedištem u Alifeu, u južnoj Italiji, prodaje krekere napravljene od brašna dobijenog od cvrčaka. „Možda ćete biti preplašeni pomišlju da jedete insekte, ali cvrčci su zapravo nova zdrava hrana koja se može lako sakriti u ukusnim proizvodima“, navodi kompanija na svojoj veb stranici.

Nulta Tačka/InfoWars

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »