Ovo je razlog zbog kojeg mamurluci postaju sve gori što ste stariji

Ovo je razlog zbog kojeg mamurluci postaju sve gori što ste stariji

MAMURLUCI postaju sve intenzivniji i nepodnošljiviji s godinama, a znanstvenici su sada potvrdili kako mučnina, umor i razdražljivost nisu samo umišljene boljke. Štoviše, problem se skriva u metabolizmu koji je sve sporiji pa vašem tijelu treba sve dulje kako bi otklonio alkohol iz krvi.

 

 

“Kako starimo, alkohol se sve sporije metabolizira. To dovodi do viših razina alkohola u krvi nego što je to uobičajeno i veća je vjerojatnost da će doći do mamurluka”, objasnila je Cedrina Calder, liječnica iz Baltimorea.

Približno tri četvrtine ljudi koji piju alkohol do točke opijenosti imaju iskustvo mamurluka, koje karakterizira niz simptoma poput umora, glavobolje, povećane osjetljivosti na svjetlo i zvuk, bolova u mišićima, povećane žeđi, vrtoglavice i poremećaja raspoloženja kao što su depresija, tjeskoba ili razdražljivost.

No osim sporijeg metabolizma na intenzitet mamurluka utječu i genetika, hormoni, razina glukoze, dehidracija i prehrana, piše Fatherly. Također, jedan od razloga teže razgradnje alkohola je smanjena aktivnost jetrenih enzima.

 

 

 

“Razina aktivnosti ovih enzima opada s godinama. To dovodi do težeg otklanjanja alkohola i viših razina alkohola u krvi”, zaključila je Calder.

 

 

 

 

index.hr

 1,942 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »