OVAJ SASTOJAK U CIGARETAMA ČINI IH JOŠ OPASNIJIM: PUŠAČI NISU NI SVJESNI DA SE ON NALAZI U DUHANU I DA ZBOG TOGA NE MOGU DA PRESTANU SA PUŠENJEM

OVAJ SASTOJAK U CIGARETAMA ČINI IH JOŠ OPASNIJIM: PUŠAČI NISU NI SVJESNI DA SE ON NALAZI U DUHANU I DA ZBOG TOGA NE MOGU DA PRESTANU SA PUŠENJEM

Veoma mali broj pušača zna šta se zaista nalazi u cigaretama koje puše, a sada je veliki broj njih šokiran saznanjem da se u cigaretama može naći čak i – šećer!

Mali broj ljudi zna da šećer povećava količinu otrova u duhanskom dimu, saopštili su autori istraživanja objavljenog u žurnalu Nikotinska i duhanska istraživanja.

 

 

Cigarete sadrže prirodni i dodati šećer čija je uloga da ublaže oštrinu duhana i učine ga lakšim za udisanje. Ovo pored toga povećava i količinu štetnih hemikalija u dimu i ovisnički potencijal pušenja.

 

 

Kako bi edukovali pušače i upoznali ih sa čime dolaze u kontakt, istraživači su postavili dva pitanja na koja je 4.350 ispitanika trebalo da odgovori. To su: “Da li se cigaretama dodaje šećer?” i “Dodavanjem šećera u cigarete povećava se količina otrova u duhanskom dimu. Da li ste prije ovog upitnika ikada čuli da u cigaretama ima šećera?.

 

 

 

Samo 5,5 posto ispitanika znalo je da se u cigaretama može naći i šećer, a samo 3,8 posto ispitanika je znalo da je dodati šećer izuzetno otrovan po organizam. Skoro nijedan pušač koji je učestvovao u istraživanju nije znao za šećer u cigaretama, prenosi Telegraf.

Aditivi, poput šećera i meda, mogu da ublaže gorak ukus duhana. Oni čine cigarete primamljivijim, stvaraju veću ovisnost, ali ih čine i veoma smrtonosnim. Cigarete su toliko opasne da je veoma teško pobrojati sve štetne posljedice koje mogu da izazovu. Naučnici svako malo otkriju još neko novo štetno dejstvo za koje prije niko nije čuo.

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »