Energetsko piće sužava krvne žile za 90 minuta i povećava rizik od srčanog udara

Energetsko piće sužava krvne žile za 90 minuta i povećava rizik od srčanog udara

KONZUMIRANJE samo jednog energetskog pića može povećati rizik od srčanog napada i udara u 90 minuta, otkrilo je istraživanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Texas u Houstonu kažu da energetska pića sužavaju krvne žile, što ograničava dotok krvi u vitalne organe.

 

 

Ranija istraživanja su pokazala da energetska pića loše djeluju na želudac, živčani sustav i uzrokuju srčane probleme. No sada je prvi put otkriveno da njihova konzumacija povećava rizik od metaboličkog sindroma.

Znanstvenici su u okviru istraživanja promatrali 44 studenta u dvadesetim godinama, nepušače ocijenjene zdravima.

 

 

 

Cilj istraživanja bio je provjeriti funkciju endotela, tankog sloja stanica koji se nalazi na unutrašnjoj površini krvnih žila. Prema Cedars-Sinai centru iz Los Angelesa, disfunkcija endotela pokazala se kao indikator srčanog udara jer se arterije ne mogu potpuno rastegnuti.

Ispitivački tim je provjerio funkciju endotela svakog studenta prije ispijanja energetskog pića i 90 minuta poslije.

 

 

 

Samo 90 minuta poslije unutarnji promjer krvnih žila je bio upola manji. Znanstvenici taj negativni učinak povezuju sa sastojcima energetskih pića poput kofeina, taurina i šećera.

Većina energetskih pića sadrži puno šećera. U jednoj limenci od 355 mililitara nalazi se 37 grama šećera, odnosno devet žličica.

Takva pića sadrže i 80 miligrama kofeina na 250 mililitara, otprilike kao dvije i pol limenke Coca-Cole. Kofein može uzrokovati otpuštanje adrenalina, hormona koji povećava krvni pritisak.

 

 

 

Prema informacijama kojima raspolaže National Center for Complementary and Integrative Health, čak jedna trećina Amerikanaca u dobi od 12 do 17 godina redovito konzumira energetske napitke.

“Energetska pića su sve popularnija pa je važno provjeriti kakav učinak ima njihova redovita konzumacija, odnosno postoji li količina koja je sigurna za konzumaciju”, kaže profesor dr. John Higgins.

 

 

 

 

Istraživanje iz 2017. otkrilo je da 960 mililitara energetskog pića može uzrokovati aritmiju, a 2018. je polovica ispitanika u tinejdžerskoj dobi prijavila probleme sa srcem, vrtoglavice i napadaje.

 

 

 

 

 

index fit

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »