OVA HRANA SKRAĆUJE ŽIVOT: PRESTANITE JE JESTI

OVA HRANA SKRAĆUJE ŽIVOT: PRESTANITE JE JESTI

 

Rezultati francuske studije objavljene prije nekoliko dana trebali bi biti razlog za brigu svima koji ne vode računa o tome što jedu.

Naime, pokazali su da ultraprocesuirana hrana zaista skraćuje život. Prevedeno u brojke:

Povećanje konzumacije ultraprocesuirane hrane za 10 posto povezano je sa 14 posto višim rizikom od prijeveremene smrti.

 

 

Istraživanje je provedeno na 44.000 odraslih Francuza. Analizirane su njihove prehrambene navike. Osobe koje imaju običaj piti gazirana pića, jesto mesne prerađevine, grickalice i ostalu hranu koja je puna pojačivača okusa i konzervansa, imale su veći rizik da kronično obole i umru.

Znanstvenici su promatrali period od sedam godina, odnosno kako tijelo reagira ako se osoba tako hranila sedam godina, piše RTL.

Ovakva hrana usko je povezana s pretilošću, bolestima srca i raznim vrstama tumora.

 

 

– Naša je zadaća da vas upozorimo i kažemo vam da ako jedete gotovu hranu (a niste je vi skuhali, već ste ju kupili spakiranu i pripremljenu za vašu mikrovalnu) imate 15 posto veći rizik da prerano umrete – kaže koautorica studije Mathilde Touvier.

– Pogledajte sastojke koji su navedeni na proizvodu. Razumijete li sve što piše? Birajte one prehrambene proizvode sa što manje sastojaka i sa sastojcima koje poznajete – poručuje znanstvenik nutricionist Nurgul Fitzgerald sa Sveučilišta Rutgers.

 

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »