Prosječna plata u BiH prvi put iznad 900 KM: Pogledajte u kojim poslovima su najmanje a u kojim najveće plate

Prosječna plata u BiH prvi put iznad 900 KM: Pogledajte u kojim poslovima su najmanje a u kojim najveće plate
Praksa sve više poslodavaca da povećavaju plate svojim radnicima kako bi ih zadržali u Bosni i Hercegovini rezultirala je i statističkim povećanjem prosječne neto plate u BiH koja je prvi put premašila vrijednost od 900 KM.
Povezana slika
U decembru prošle godine, prosječna islaćena neto plata u BiH, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosila je 906 KM i nominalno je viša za 5,1 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, te viša za 0,8 odsto u odnosu na novembar 2018. godine. Rast plaća posebno se osjetio od polovine prošle godine, kada je intenziviran talas odlazaka kadrova iz BiH u inostranstvo.
Osim toga, rastu zarada u BiH doprinijela je i odluka Vlade Republike Srpske, takođe iz sredine iz prošle godine, kojom je kroz opterećenje budžeta podržano povećanje plata radnicima u realnom i javnom sektoru ovog entiteta, piše Indikator.ba.
Najnižu platu u BiH u decembru, prosječno 573 KM, primili su zaposleni u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane, a odmah do njih su zaposleni u građevinarstvu gdje je prosječna mjesečna zarada iznosila 600 KM. U sektoru informacija i komunikacija prosječna plata popela se na 1.293 KM, dok je u finansijskim i djelatnostima osiguranja bila 1.547 KM.
Ipak, najveće plate imaju zaposleni u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji gdje radnici novčanik mjesečno “podebljaju” za 1.436 KM.
tuzlanski.ba

 2,137 total views,  2 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »