Opet Kinezi provociraju! U Kini sada prijavljena prva dva slučaja PTIČJEG GRIPA kod ljudi

Opet Kinezi provociraju! U Kini sada prijavljena prva dva slučaja PTIČJEG GRIPA kod ljudi

Podijeli

Kina je prijavila dva slučaja ptičjeg gripa među ljudima, dok rastu zabrinutosti da bi virus mogao da pređe na ljude i izazove pandemiju.

Prema agenciji BNO News, žena stara 53 godine iz provincije Jiangsu na istoku Kine testirana je pozitivno prošlog meseca na H5N1 soj koji je uništio svetsku populaciju ptica.

U međuvremenu, kineski zdravstveni zvaničnici su saopštili da je 49-godišnji muškarac iz provincije Guangdong na jugu Kine testiran pozitivno na H5N6 nakon kontakta sa živim pticama.

Ljudi u pitanju žive na udaljenosti od preko 800 milja.

Mail Online izveštava da su zabrinutosti u vezi sa potencijalnim prelivanjem virusa porasle u poslednjih nekoliko nedelja nakon što je devojčica iz Kambodže umrla od virusa, a njen otac je bio pozitivan. Naučnici na terenu su rekli da je soj kojim su bili zaraženi imao mutacije koje ga čine boljim u zarazi ljudi.

SUBOTA! 18h! UŽIVO! VUK ĐURIČIĆ U PODCASTU MARIO ZNA

Nema ničeg što bi sugerisalo da su dva slučaja u Kini povezana, niti da je bilo koji soj ptičjeg gripa prenet sa čoveka na čoveka.

Zvaničnici su takođe potvrdili da su slučajevi u Kambodži izazvani ptičjim gripom koji potiče od živine i koji se ne prenosi sa osobe na osobu.

Osim toga, slučajevi u Kambodži su izazvani H5N1 kladom 2.3.2.1c, starijim sojem koji je endemičan za divlje ptice i živinu u toj zemlji.

Žena iz Kine počela je da oseća simptome nakon što je jela piletinu 31. januara i testirana je pozitivno na H5N1 negde u februaru.

Njen trenutni status je nepoznat, a malo informacija je objavljeno.

Genetsko sekvenciranje u Kini otkrilo je da je slučaj izazvan H5N1 kladom 2.3.4.4b – sojem ptičjeg gripa koji trenutno uništava populacije ptica širom sveta i koji je zarazio mnoge ptice i sisare od 2021. godine.

Klad je dalje podjela gripa unutar sojeva.

U međuvremenu, muškarac u kineskoj provinciji Guangdong testiran je pozitivno na H5N6.

 

 

 

 

NultaTačka

 200 total views,  2 views today

Podijeli

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »