Opet Kinezi provociraju! U Kini sada prijavljena prva dva slučaja PTIČJEG GRIPA kod ljudi

Opet Kinezi provociraju! U Kini sada prijavljena prva dva slučaja PTIČJEG GRIPA kod ljudi

Kina je prijavila dva slučaja ptičjeg gripa među ljudima, dok rastu zabrinutosti da bi virus mogao da pređe na ljude i izazove pandemiju.

Prema agenciji BNO News, žena stara 53 godine iz provincije Jiangsu na istoku Kine testirana je pozitivno prošlog meseca na H5N1 soj koji je uništio svetsku populaciju ptica.

U međuvremenu, kineski zdravstveni zvaničnici su saopštili da je 49-godišnji muškarac iz provincije Guangdong na jugu Kine testiran pozitivno na H5N6 nakon kontakta sa živim pticama.

Ljudi u pitanju žive na udaljenosti od preko 800 milja.

Mail Online izveštava da su zabrinutosti u vezi sa potencijalnim prelivanjem virusa porasle u poslednjih nekoliko nedelja nakon što je devojčica iz Kambodže umrla od virusa, a njen otac je bio pozitivan. Naučnici na terenu su rekli da je soj kojim su bili zaraženi imao mutacije koje ga čine boljim u zarazi ljudi.

SUBOTA! 18h! UŽIVO! VUK ĐURIČIĆ U PODCASTU MARIO ZNA

Nema ničeg što bi sugerisalo da su dva slučaja u Kini povezana, niti da je bilo koji soj ptičjeg gripa prenet sa čoveka na čoveka.

Zvaničnici su takođe potvrdili da su slučajevi u Kambodži izazvani ptičjim gripom koji potiče od živine i koji se ne prenosi sa osobe na osobu.

Osim toga, slučajevi u Kambodži su izazvani H5N1 kladom 2.3.2.1c, starijim sojem koji je endemičan za divlje ptice i živinu u toj zemlji.

Žena iz Kine počela je da oseća simptome nakon što je jela piletinu 31. januara i testirana je pozitivno na H5N1 negde u februaru.

Njen trenutni status je nepoznat, a malo informacija je objavljeno.

Genetsko sekvenciranje u Kini otkrilo je da je slučaj izazvan H5N1 kladom 2.3.4.4b – sojem ptičjeg gripa koji trenutno uništava populacije ptica širom sveta i koji je zarazio mnoge ptice i sisare od 2021. godine.

Klad je dalje podjela gripa unutar sojeva.

U međuvremenu, muškarac u kineskoj provinciji Guangdong testiran je pozitivno na H5N6.

 

 

 

 

NultaTačka

 562 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »