Njemačka daje 300 eura jednokratne pomoći za svako dijete u Njemačkoj, pojeftinjuje struju te privremeno spušta PDV

Njemačka daje 300 eura jednokratne pomoći za svako dijete u Njemačkoj, pojeftinjuje struju te privremeno spušta PDV
Njemačka će zbog korona-krize privremeno, od 1. juna do kraja godine, spustiti opštu stopu PDV-a sa 19 na 16 odsto.
Ta mjera pomoći oporavku privrede dio je novog vladinog paketa ukupno vrijednog 130 milijardi eura, o kojem su se preksinoć usaglasile stranke vladajuće koalicije, prenosi Večernji list.
Vlada kancelarke Angele Merkel takođe planira da isplati i 300 eura jednokratne pomoći za svako dijete u Njemačkoj. Snižena stopa PDV-a takođe se privremeno smanjuje sa sedam na pet odsto.
Električna energija za domaćinstva i preduzeća pojeftiniće zahvaljujući mjeri privremenog odustajanja od naplate posebne naknade za obnovljive izvore energije proizvedene u solarnim elektranama i vjetroelektranama. Uvode se i nove subvencije za kupovinu električnih vozila.
njemacka zastava – Portal Logično
Cilj svih tih mjera iz drugog vladinog paketa borbe protiv koronakrize je podstaći potrošnju. Prvi paket ekonomskih mjera njemačke vlade nakon izbijanja globalne pandemije koronavirusa već je bio najizdašniji od svih država u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.
Sedam miliona njemačkih radnika ostalo je zaposleno zahvaljujući tome što je država privremeno preuzela isplatu njihovih plata.
I uz sve te izdašne mjere pomoći privredi, Njemačka očekuje najgoru recesiju od Drugog svjetskog rata, s prognoziranim padom BDP-a 6,3 odsto ove godine.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »