NJEMAČKA: Cijena hljeba uskoro bi mogla da ide na 10 eura

NJEMAČKA:  Cijena hljeba uskoro bi mogla da ide na 10 eura

Trenutne cene energenata u Nemačkoj su toliko visoke da mnoge pekare više ne mogu da plaćaju račune. Pred njima je izbor – da zatvore ili enormno podignu cene hleba, piše “Dojče vele”.

Cene struje i sirovina će rasti. Samo za grejanje i toplu vodu srednje preduzeće u Nemačkoj troši 80.000 kilovat sati gasa, piše “Dojče vele”.

Pekarima u Nemačkoj ovih dana stižu obaveštenja, o novim cenama, od distributera energije.

Ponekad su zahtevi toliki da su preduzetnici preopterećeni i mahnito razmišljaju šta da urade da bi nekako mogli da podnesu troškove.

Kostet Brot bald 10 Euro? Bauernverband rechnet mit drastischem Preisanstieg

Ekehard Futer, koji vodi veliku pekaru u državi Donja Saksonija, sa 35 filijala i 430 zaposlenih, ubuduće mora da plaća više od 75.000 evra mesečno za gas. Do sada je gas koštao oko 5.800 evra, navodi “Dojče vele”.

Futer i mnoge njegove kolege izašle su na protest.

– Spasite nas, pekari – ispisano je na natpisima i transparentima koje je u Hanoveru držalo oko 1.000 demonstranata, pekara i njihovih zaposlenih. Mnoge pekare danima prodaju u mraku kako bi privukle kupce.

Moto glasi:”Naše svetlo se gasi – danas svetlo, a sutra peć?”

Pećnice ne mogu da rade bez energije, ali kako pekari mogu da pokriju visoke troškove? Da poskupe hleb i lepinje? Lepinja za pet, hleb za deset evra?

 

Pekari su sigurni da kupci to ne bi podržali.

Centralno udruženje nemačkih pekara upozorava da će mnoge pekare morati da se zatvore ukoliko ne bude državne finansijske pomoći.

 

 

 

 

NultaTačka/Novosti

 1,617 total views,  4 views today

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »