Nije ni ajvar ni pinđur – Ovo je Tetovska LJUTENKA

Nije ni ajvar ni pinđur – Ovo je Tetovska LJUTENKA

TETOVSKA LJUTENKA

 

 

3 kg svježih paprika babura

3 kg zrelih rajčica

15 dag šećera

10 dag soli

4 dl ulja

2 dl vinskog octa

 

Slikovni rezultat za tetovski ajvar

 

Odaberite zdrave, mesnate i krupne zelene paprike babure koje moraju biti čiste i suhe. Pecite ih na ploči štednjaka sa svih strana ili ih stavite u veći lim za kolače i pecite, uz povremeno okretanje, u vrućoj pećnici.

 

Pečene paprike odmah stavite u duboku posudu i pokrijte debljim slojem čistih krpa da se dobro upare i da se ljuske odvoje od mesa paprike pa ćete ih kasnije lakše oguliti. Nakon, otprilike 1 sat vremena, paprike ogulite i samo očistite od sjemenki pa ih po duljini rastrgajte na 6-7 komadića veličine debljine poput malog prsta.

 

 

 

 

U međuvremenu rajčice dobro operite pod mlazom tekuće vode, ogulite i narežite na manje komadiće, pa stavite u veliku i široku posudu i, uz miješanje, kuhajte na jačoj vatri. Kada je rajčica upola ukuhala, dodajte joj komadiće paprike, ocat, ulje, šećer i sol pa kuhajte sve dok, miješajući, ne vidite dno posude, odnosno dok ljutenka ne pada u komadićima s drvene žlice. Tada posudu skinite s vatre pa vruću ljutenku uspite u čiste, suhe i zagrijane staklenke, 2 cm ispod ruba, odmah pokrijte dvostrukim celofanom, namočenim u alkoholu, i povežite.

 

 

Staklenke stavite na deblji sloj čistih krpa, pokrijte dekom i ostavite do drugog dana da se lagano ohlade. Tada ih spremite u prostoriju za zimnicu.

 

Tetovsku ljutenku poslužite isto kao i ajvar i pinđur, uz pečeno i kuhano meso i ribu, hladne nareske, ispržene kobasice, sir, kuhana jaja i kao dodatak kuhanim jelima za poboljšanje okusa.

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »