NEĆU VIŠE DA SE GUŠIM: TUZLANKA NAJAVILA PROTEST ZBOG AEROZAGAĐENJA

NEĆU VIŠE DA SE GUŠIM: TUZLANKA NAJAVILA PROTEST ZBOG AEROZAGAĐENJA

Grad Tuzla tokom zimskog perioda bude jedan od 10 najzagađenijih gradova u Evropi. Uzrok tome su uglavnom individualna ložišta, veliki broj automobila, TE Tuzla zbog činjenice da nema ugrađene filtere za odsumporavanje kao i geografska pozicija Tuzle koja je smještena u kotlini. 

 

 

 

 

Vlasti u Tuzlanskom kantonu još uvijek osim konstatacije da je zrak zagađen nisu poduzeli nikakve konkretne mjere kako bi građani koliko toliko bili manje izloženi prekomjernom aerozagađenju koje dovodi do porasta respiratornih oboljenja.

Podsjetimo, u mjesecu februaru ove godine neformalan grupa koja broji skoro 30.000 članova “Pokret za čist zrak” okupljena na društevnoj mreži “Facebook” organizovala je mirnu protestnu šetnju zbog prekomjernog zagađenja zraka ali od tada do danas ništa konkretno nadležni nisu poduzeli kako bi se problem počeo rješavati.

Podsjetimo, u nekoliko navrata mjerne stanice u Tuzli zabilježile su zagađenje od preko 300 indeksnih poena što znači opasan zrak koji može prouzrokovati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo! Zbog prekomjerno zagađenog zraka u Tuzli mnogi građani samo zbog puke potrebe izlaze vani i borave na otvorenom.

Nezadovoljna zbog zraka koji je primorana svakodveno udisati u Tuzli Belma Pašić odlučila je u subotu u 11:00 sati izaći na Trg slobode u Tuzli i protestovati zbog aerozagađenja.

 

 

– Ne želim da tipkam u kući i da čekam da neko drugi pokrene! Ja izlazim u subotu u 11:00 sati, na Trg slobode, SAMA ako treba. Bit ću tu svaki dan i izražavati svoje nezadovoljstvo! Ne zanimaju me stranke, ne zanimaju me nivou vlasti, ne zanima me ko zagađuje više i koja su rješenja. Želim da odgovorni ODMAH krenu sa mjerama! Rješenja se znaju, vlast ne želi da ih sprovodi jer im mi to dopuštamo. Ja ću doći u subotu i pokazati da nećemo više da se gušimo u ovome SMRTONOSNOM zraku. Prestanice pisati o nebitnim stvarima i kukati u komentarima i na postovima. Tako s eništa ne postiže. Ako Vam je dobro onda NIŠTA – poručila je Blema. 

 

 

Nakon ove objave u komentarima nekoliko članova grupe je Belmi poručilo kako će joj su pridružiti u subotu.

 

 

 

 

hayat

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »