Tibetanski odgoj djece – Do pete ga tretiraj kao kralja, a od pete do desete …

Tibetanski odgoj djece – Do pete ga tretiraj kao kralja, a od pete do desete …

Ove korisne vještine pomažu u odgajanju kompletne i samostalne osobe, koja poštuje svoje roditelje.  Zaista možemo puno naučiti od ovog mudrog naroda.

Slikovni rezultat za dijete tibet

Osnovna pravila tibetanskog odgoja:

Najvažnije od svega – nema ponižavanja ni tjelesnog kažnjavanja. Jedini razlog zašto neki tuku djecu je taj što im ona ne mogu uzvratiti, piše uspesnazena.com.

Prvi period: do pete godine

Prema djetetu se treba ponašati „kao prema kralju“. Ništa mu ne treba braniti, samo ga treba odvraćati. Ukoliko počne raditi nešto opasno, potrudite se da izgledate i zvučite uplašeno. Dijete to savršeno dobro razumije. U tom uzrastu formiraju se radoznalost, poduzetnost i interes za život. Dijete još nije sposobno graditi duže logičke veze.

Recimo da je razbilo skupu vazu. Ono ne razumije da je za kupovinu te vaze trebalo dugo raditi i zaraditi mnogo novca. Kaznu će doživjeti kao savladavanje s pozicije sile. Nećete ga naučiti da ne razbija vaze, nego da se pokorava jačem. Zar to želite?

 

Drugi period: od 5. do 10. godine

U tom razdoblju se prema djetetu treba odnositi „kao prema robu“. Postavite zadatke i tražite od njega da ih izvrši. Možete ga kazniti za neuspjeh, ali ne fizički. U tom periodu se aktivno razvija intelekt.

Dijete mora naučiti predvidjeti reakciju drugih na svoje postupke, izazvati pozitivan stav prema sebi i izbjeći negativan. U tom uzrastu se nemojte ustručavati zasipati ga znanjem.

Treći period: od 10. do 15. godine

Kako se odnositi prema njemu? Kao prema jednakom. Ne kao sa sebi ravnim, već upravo kao s jednakim, budući da ipak imate mnogo više znanja i iskustva. Savjetujte se s njim o važnim pitanjima, potičite i ohrabrujte njegovu samostalnost. Nametnite svoju volju neprimjetno, „u rukavicama“, putem primjera, diskusija i savjeta.

Ukoliko vam se nešto ne sviđa, usmjerite se na negativne posljedice, izbjegavajući direktne zabrane. U tom periodu života, formiraju se samostalnost i neovisno mišljenje.

Posljednji period: nakon 15. godine

Poštujte ga. Kasno je da ga odgajate i samo vam preostaje da ubirete plodove svog odgoja.

Kakve su posljedice nepoštovanja ovih pravila?

  • Ukoliko do pete godine sputavate dijete, ugušit ćete mu aktivnost, interes za život, poduzetnost i intelekt. Naučit ćete ga da se bez pogovora i razmišljanja pokorava gruboj sili. Učinit ćete ga lakom žrtvom svih nasilnika.
  • Ako mu nastavite ugađati poslije pete godine, dijete će ostati infantilno, neposobno za rad i bilo kakve duhovne napore.
  • Nastavite li pretjerano štititi dijete i nakon 10. godine, ono će odrasti nesigurno, ovisno o samostalnijim prijateljima, koji na njega možda neće uvijek vršiti dobar utjecaj.
  • Ako ne budete poštovali dijete nakon njegove 15. godine, ono vam to nikad neće oprostiti i otići će zauvijek, čim mu se ukaže prilika.

uspesnazena.com

Loading

admin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Translate »